KATALONIJA

Organizatori katalonskog referenduma u poluootvorenom zatvorskom režimu

Katalonska zatvorska služba, kojom upravlja regionalna vlada u Barceloni, odobrila im je 28. siječnja treći stupanj režima
Oriol Junqueras (desno)
 Josep Lago/AFP

Španjolsko državno odvjetništvo žalilo se Vrhovnom sudu na odluku katalonske zatvorske službe koja je odobrila poluslobodni režim za devetero dužnosnika osuđenih zbog organiziranja referenduma o neovisnosti Katalonije.

Devetero dužnosnika, među kojima bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras, osuđeni su u listopadu 2019. godine na zatvorske kazne između 9 i 13 godina jer su u listopadu 2017. proveli referendum o neovisnosti Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

Ustavni sud je bio zabranio organiziranje referenduma. Osuđeni dužnosnici kaznu služe u zatvorima u Kataloniji.

Katalonska zatvorska služba, kojom upravlja regionalna vlada u Barceloni, odobrila im je 28. siječnja treći stupanj režima nakon što su se nalazili u drugom.

Od ponedjeljka do četvrtka smiju odlaziti na posao, izvan javne administracije, a u zatvor se vraćaju predvečer kako bi u njemu proveli noć. Petak, subotu i nedjelju provode kod kuće.

Katalonska zatvorska služba im je to dopustila dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Kataloniji kako bi mogli sudjelovati u predizbornoj kampanji svojih političkih stranaka. Svi su članovi ili simpatizeri stranaka koje zagovaraju referendum i odcjepljenje od Španjolske.

"Drugi stupanj se dodjeljuje kada zatvorska služba smatra da su zatvorenici spremni za ponovno izgrađivanje svog života", kaže glasnogovornik katalonske vlade zadužen za pravosuđe. "Za davanje trećeg stupnja bilo kojem zatvoreniku zatvori moraju razmotriti ima li osoba posao ili mogućnost dobivanja posla, ima li osoba obitelj te dobro okruženje, te postoji li opasnost od bijega ako joj se dopusti izlazak zbog posla", dodaje.

Zatvorska služba je ostavila osuđene dužnosnike u tom poluslobodnom tipu zatvora i nakon što su 14. veljače prošli izbori.

Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je od Vrhovnog suda da ih vrati u prijašnji režim, odnosno drugi stupanj koji ne dopušta izlaske, jer su prema mišljenju odvjetništva osuđeni za teško djelo i jer nisu odslužili dovoljno dugu kaznu.

Vrhovni sud u Madridu, na kojem su dužnosnici bili osuđeni zbog "poticanja na ustanak i neposluh", imat će posljednju riječ. Ovo nije prvi put da se Vrhovni sud treba izjasniti o tom pitanju.

Katalonska zatvorska služba je u veljači i ožujku 2020. bila dopustila dužnosnicima odlazak na posao tri dana u tjednu, po šest sati dnevno, pa je tako Junqueras odlazio predavati ekonomiju na sveučilište u gradu Vicu. Služba ih je zatim u lipnju prebacila na treći stupanj, odnosno poluotvoreni režim.

Vrhovni sud je poništio tu odluku u prosincu istaknuvši kako je "preuranjena". U tom trenutku su, zajedno s vremenom provedenim u pritvoru, bili lišeni slobode 3 godine što je prema ocjeni sudaca Vrhovnog suda bilo pretkratko razdoblje s obzirom na težinu počinjenog djela.

Od trenutka izrečene presude u listopadu 2019. dužnosnicima je određen drugi stupanj, jer u onom prvom najrigidnijem kaznu služi tek manji dio osoba ocijenjenih opasnima. "Prvi stupanj je jedino za neprilagođene. To je poput zatvora u zatvoru. Praktično nema zatvorenika u tom stupnju", kaže glasnogovornik katalonske vlade zadužen za pravosuđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 05:55