POKER MAFIJA

ORGANIZATORI NAJVEĆE KOCKARSKE MREŽE NA SUDU Ilegalnim turnirima za bogate i slavne zaradili 100 mil. USD

'Poker princeza' Molly Bloom, trgovac umjetninama Helly Nahmad i Rus Alimžan Tohtahunov u hotelima su organizirali partije na kojima su holivudske zvijezde i financijaši s Wall Streeta dobivali i gubili milijune

Mafijaška mreža koja se prostirala od elitnih krugova Los Angelesa preko luksuznih četvrti New Yorka sve do samoga vrha ruskih i ukrajinskih kriminalnih organizacija, a kojoj je glavna aktivnost bilo organiziranje ilegalnog klađenja i kockanja za poznate hollywoodske glumce, mešetare s Wall Streeta i oligarhe iz bivšeg SSSR-a, raskrinkana je nakon iscrpne istrage FBI-a i njezini su članovi izvedeni pred federalni sud na Manhattanu.

Američki mediji su prošli tjedan izvijestili o predročištu na kojemu se pojavilo ukupno 34 optuženih, a među njima i takvi živopisni likovi poput Molly Bloom, “poker princeze” koju su već bili povezivali s organiziranjem ilegalnih kartaških igara za hollywoodske zvijezde ovisne o pokeraškom adrenalinu (spominjala su se imena Bena Afflecka , Tobbyja Maguirea i Leonarda DiCaprija), i newyorškog trgovca umjetninama Hillela Hellyja Nahmada iz ugledne obitelji preprodavača umjetničkih djela, koja posjeduje kolekciju vrijednu oko 900 milijuna dolara i čija je galerija na Madison Avenue bila jedan od logističkih centara kriminalne organizacije.

Vadim Trincher, profesionalni pokeraš, glavni je osumnjičeni

Kako je navedeno u preliminarnom izlaganju optužnice na sudu na Manhattanu, riječ je zapravo o dvije kriminalne skupine, i to jednoj u SAD-u, a drugoj u Rusiji, koje su cijelo vrijeme surađivale i potpomagale se u organiziranju ilegalnih kockarskih aktivnosti te pranju milijuna dolara koji su dolazili iz tog “posla”. Tužitelji tvrde da je u proteklih nekoliko godina oprano najmanje 100 milijuna dolara zarade nastale ilegalnim kockanjem, a za to su korištene stotine bankovnih računa na Cipru ili u Sjedinjenim Državama.

Dvije glavne aktivnosti bile su organiziranje ilegalnih partija pokera te stvaranje i rukovođenje nezakonitom internetskom sportskom kladionicom u kojoj su ulozi bili basnoslovni, a glavni klijenti oligarsi iz Rusije i Ukrajine.

Mozak ilegalnih operacija u SAD-u bio je profesionalni pokeraš Vadim Trincher koji je živio u pet milijuna dolara vrijednom stanu u Trump Toweru, luksuznoj stambenoj zgradi na newyorškoj Petoj aveniji, čiji je investitor američki biznismen Donald Trump. Iz te zgrade, i to iz stana smještenog točno ispod stana u Trumpovu vlasništvu (u istoj zgradi stan posjeduje i hip hop mogul Jay-Z), Trincher je vodio mrežu internetskih kladionica koju su tužitelji opisali kao “najveću sportsku kladionicu na svijetu” i koja je bila usmjerena “gotovo isključivo prema milijunašima i milijarderima” iz istočne Europe. Tijekom istrage FBI je prisluškivao više telefona i snimio tisuće razgovora. Prisluškivali su i Trincherov telefon, a u jednom od razgovora snimljeno je kako prijeti jednom od svojih klijenata koji mu duguje novac da se požuri s isplatom ako “ne želi biti mučen ili pronađen negdje ispod zemlje”.

Rus Alimžan Tohtahunov

Druga aktivnost razbijene kriminalne skupine bilo je organiziranje ilegalnih partija pokera za bogate i slavne, na kojima su se gubili ili dobivali milijuni. Glavni organizatori bili su Molly Bloom i Hillel Helly Nahmad, koji su stajali iza partija na kojima se tijekom jednog dijeljenja na stolu znalo naći i više milijuna dolara. Atraktivna Molly Bloom takve je kartaške igre organizirala prvo u Los Angelesu, a potom u New Yorku.

U Los Angelesu su se na njezinim pokeraškim turnirima pojavljivala imena poput Afflecka, DiCaprija ili Maguirea. Ovaj zadnji je već imao problema sa zakonom zbog sudjelovanja na ilegalnim partijama pokera, ali se nagodio i platio 80.000 dolara kako bi izbjegao zatvorsku kaznu. Molly Bloom se u New Yorku pojavila kako bi na svoje elitne pokeraške turnire privukla ekipu s Wall Streeta. Nakon neugodnosti koje je imala s “istočnoeuropskim kriminalcima” vratila se na Zapadnu obalu 2010., tvrdila su izvješća.

Trgovac umjetninama Helly Nahmad također je bio važna osoba u organiziranju pokeraških partija na kojima su, kako je opisano u tužbi, sudjelovali “sportaši, hollywoodski glumci i poslovni ljudi”, od kojih bi neki odlazili s partija dugujući stotine tisuća dolara. Jednu od takvih igara redovito su organizirali u hotelu Plaza. Nahmad, koji je više puta u javnosti fotografiran s DiCaprijem, optužen je, osim za organiziranje pokeraških igara i pranje novca, i za prijevaru kada je umjetničko djelo vrijedno oko 50.000 dolara prodao za 300.000.

Glavni suradnik i očito svojevrsni zaštitnik američkog lanca u dalekoj Rusiji bio je Alimžan Tohtahunov kojega federalna optužnica spominje po nadimku Vor, što je postsovjetski ekvivalent za mafijaškog kuma. Tohtahunova američke vlasti već traže, i to zbog podmićivanja sudaca tijekom olimpijskog klizačkog natjecanja na Zimskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine.

On je od američke organizacije, tvrdi se u optužnici, samo u dva mjeseca dobio oko 20 milijuna dolara profita od kockarskih igara. U jednoj drugoj transakciji, obavljenoj 2010., Tohtahunov je prebacio tri milijuna dolara s jednog računa na Cipru na račun u SAD-u. Vor je trenutačno u Rusiji i šanse da federalna optužnica protiv njega rezultira uhićenjem jako su male, zapravo nikakve. No, šef FBI-eva ureda u New Yorku, George Venizelos, rekao je kako cijeli ovaj slučaj pokazuje “razmjere i moć ruskog organiziranog kriminala”.

Na prošlotjednom preliminarnom ročištu u New Yorku svih 34 optuženih izjavilo je da se ne osjećaju krivima. Uglavnom su svi pušteni na slobodu uz jamčevinu, osim Vadima Trinchera za kojega je sudac Jesse M. Furman procijenio da treba ostati u pritvoru do početka suđenja. Taj je početak zakazan za ljeto iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:32