ILEGALNO SMEĆE

Organizirana ekipa sjever Francuske zatrpala s više od 10.000 tona otpada, među optuženima i Hrvat?

Vođa operacije bio je 41-godišnji Johnny Demeter u koju su bili uključeni i bliski članovi njegove obitelji

Ilustracija, policija

 Sebastien Salom-gomis/Afp

Između 2018. i 2021. gotovo 10.000 tona otpada ilegalno je odlagano u Francuskoj, u prvom slučaju trgovine otpadom kojem je sudilo francusko Posebno međuregionalno pravosuđe, tijelo nadležno za organizirani kriminal.

Šteta u pograničnim područjima na sjeveru i istoku Francuske procjenjuje se na više od 1,5 milijuna eura.

Tijekom istrage, helikopterom je utvrđeno područje ilegalno odloženog otpada iz tvornica i domaćinstava u regiji Lorraine.

Vođa operacije bio je 41-godišnji Johnny Demeter u koju su bili uključeni i bliski članovi njegove obitelji.

Među devetero kojima se ovaj tjedan sudi je navodno prijatelj te obitelji inače hrvatske nacionalnosti. Hrvatski državljanin navodno je posredovao u najmu kamiona i angažiranju vozača, ali i u pranju novca. Iz njegove kuće zaplijenjeno je više od 520.000 eura u gotovini.

Na ročištu u ponedjeljak Demeter je tvrdio da je samo slušao savjet direktora belgijske tvrtke Snoeys iz koje je prikupljao otpad, a taj mu je navodno rekao da neplaćanje mjesta na koja otpad odlaže nije problem jer je dovoljno samo platiti odvjetnika.

Demeter je u obrani rekao da nije prevozio "dinamit već samo otpad" pa dodao da u početku otpad nije bio odlagan u šumi, već na za to predviđena mjesta.

"Postoje mjesta na kojima te hrpe otpada još uvijek stoje, već četiri godine", upozorila je odvjetnica udruge za zaštitu okoliša Muriel Ruef.

"Radi se gomili otpada teškoj nekoliko tona, tu je i voda koja se onda cijedi u podzemne vode, a postoji i rizik od požara, (...) rizik za okolinu, za biološku raznolikost, za prirodu", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:04