POTRES U AUSTRALIJI

Orgije u vladajućoj koaliciji: Snimali seks u sobi za molitvu u parlamentu i na stolovima zastupnica, sad svi hine šok

Skupina vladinih zaposlenika imala je Facebook grupu u kojoj su dijelili fotografije i videosnimke seksa
Scott Morrison (u sredini)
 Bai Xu/Xinhua News/Profimedia

Australski premijer Scott Morrison i njegova Liberalna stranka desnog centra nalaze se pod teškom paljbom javnosti nakon serije nevjerojatnih seksualnih skandala koji su potresli njihovu vladu u proteklih mjesec dana.

U najnovijem skandalu, koji su razotkrili dnevnik The Australian i TV kanal Channel 10 u ponedjeljak, ispostavilo se da je skupina vladinih zaposlenika imala grupu u kojoj su dijelili fotografije i videosnimke seksa u prostorijama australskog parlamenta, među ostalim i na stolovima parlamentarnih zastupnica.

Zatvorena grupa na Facebooku postojala je barem dvije godine, a medijima ju je otkrio zviždač čiji su identitet mediji sakrili iza imena "Tom". Osim snimki i fotografija koje je podijelio s medijima, Tom je otkrio i mnoge druge detalje o ponašanju članova Liberalne stranke u parlamentu. Tvrdio je, primjerice, da su u zgradu parlamenta često dovođene i prostitutke kako bi zadovoljile potrebe koalicijskih zastupnika.

Zastupnici i zaposlenici vlade i vladinih ureda često su se snimali dok su se upuštali u seksualne odnose, a omiljena im je lokacija bila soba za molitvu u zgradi parlamenta. Tom tvrdi da je vidio već toliko golih zastupnika i djelatnika da je "u potpunosti oguglao" na takve prizore.

Apsolutno šokiran

Rekao je i kako u parlamentu vlada "kultura muškaraca koji misle da mogu činiti što god žele". Priznao je da, najvjerojatnije, ništa od onog što su radili nije protuzakonito, no da su, unatoč tome, potpuno "moralno bankrotirali". Jedan vladin dužnosnik već je smijenjen sa svojeg položaja nakon izbijanja skandala, a vlada je obećala poduzeti daljnje korake.

Vijest o postojanju Facebook grupe opozicija je dočekala na nož, no najglasnije su reagirale zastupnice u parlamentu. Senatorica Liberalne stranke Marise Payne, ministrica zadužena za žene, rekla je kako je novo otkriće "više nego razočaravajuće" te zatražila istragu.

Morrison je jučer izjavio da je "šokiran" najnovijim seks-skandalom. "Apsolutno je sramotna", rekao je za Facebook grupu u središtu skandala. "Bio sam potpuno zatečen, kao što sam bio više nego jednom tijekom prošlog mjeseca", istaknuo je.

Upravo tada izbio je prvi veliki skandal, kada je bivša zaposlenica australske vlade Brittany Higgins javno izjavila da ju je silovao kolega u parlamentarnom uredu ministrice obrane Linde Reynolds 2019. godine. Rekla je i kako silovanje, koje se dogodilo na trosjedu u uredu ministrice Reynolds, nije prijavila policiji jer se bojala da će izgubiti posao.

Protiv istog, danas već bivšeg djelatnika vlade u međuvremenu su podnesene dvije kaznene prijave, a javni istup Higgins potaknuo je i druge žene da počnu govoriti o svojim slučajevima.

Početkom ovog mjeseca u javnost su izašle optužbe da je glavni državni odvjetnik Christian Porter silovao 16-godišnju djevojku 1988., kada su oboje bili učenici. Morrison je tada glasno stao u obranu Portera, tvrdeći da je državni odvjetnik "srčano poricao" te optužbe.

image
Christian Porter
Stefan Gosatti/AFP

Porter je odbio podnijeti ostavku, te je odlučio uzeti par tjedana godišnjeg odmora "kako bi sačuvao zdrav razum". Kako je navodna žrtva počinila samoubojstvo prošle godine, policija je zaključila da ne postoji dovoljno dokaza da je do silovanja uistinu i došlo te je zatvorila slučaj.

No, bio je to zadnji u nizu skandala koji je potaknuo desetke tisuća žena da izađu na javne prosvjede ovog mjeseca pod sloganom #March4Justice, u kojima su zahtijevale sistemske promjene u politici i društvu Australije.

Najnoviji skandal potaknuo je senatoricu Lidiju Thorpe da progovori o navodnom seksualnom zlostavljanju koje su joj priuštila četvorica muških kolega tijekom samo šest mjeseci njezina dosadašnjeg mandata. Zastupnica Zelenih rekla je medijima da je zlostavljana u obliku "sugestivnih" primjedbi i neželjenih dodira.

"To su muškarci koji pišu naše zakone, muškarci koji bi morali znati bolje od toga", upozorila je Thorpe. "Ono što su učinili povređujuće je ponašanje. Fizičko je. To je seksualizirajuće ponašanje koje pretvara žene u objekte - od njega mi je fizički mučno."

Žene u politici

Obraćajući se medijima u utorak, Morrison je počeo govoriti koliko su mu bitne žene u vlastitom životu - njegova supruga, majka i kćeri - te je zaključio da su žene izdržale jedan "vrlo traumatičan" mjesec.

"Ovi su događaji, kroz cijelu ovu zgradu i cijelu ovu državu, prelili čašu ženama koje su cijeli svoj život trpjele ovakvo smeće i ovakva sr**a, poput svojih majki, poput svojih baka", rekao je Morrison i obećao da želi dovesti više žena u politiku. "Želim vidjeti više žena u ovoj zgradi", izjavio je u parlamentu. "Učinio sam mnoge stvari kako bih doveo više žena ovamo i namjeravam učiniti još više."

Niz skandala koji je potresao Liberalnu stranku srozao je njezinu popularnost. Prema posljednjim anketama, koje nisu mogle uzeti u obzir najnoviji skandal s Facebook grupom, stranka je pala na najgori rezultat u posljednjih 13 mjeseci, i sada kaska za opozicijskom Laburističkom strankom - omjer je 48 prema 52 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:03