‘PUTIN JE PONIŽEN‘

Oružje koje je izmijenilo tijek rata: Zbog njega su Rusi zapravo pristali na deblokadu ukrajinskih luka

Ukrajini je potrebno slati što više oružja, pa će i Putin konačno pristati na mirovni sporazum, smatra dio analitičara i političara

Raketni sustav HIMRAS

 Sgt. James Lefty Larimer/us Army/Zuma Press/Profimedia/Sgt. James Lefty Larimer/us Army/Zuma Press/Profimedia

Na europskoj strani Istanbula, u palači Dolmabahce, odakle se pruža pogled na Bospor, čovjek iz najužeg kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina, samouvjereni ministar obrane Sergej Šojgu, u petak je potpisao je ugovor o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka. Njime je prekinuta ruska blokada ukrajinskih luka - do nedavno jedna od ključnih strategija Kremlja za pobjedu u "totalnom ratu".

Šojguov potpis mogao bi se čak shvatiti i kao poniženje za Putina. A zasluge za to treba ponajprije pripisati moći i prijetnji koje nosi raketni sustav HIMARS. Ti moderni višecijevni bacači raketa dizajnirani za ispaljivanje preciznih projektila na udaljenosti od oko 70 kilometara, glavni su razlog zašto je Kremlj pristao sjesti za pregovarački stol, piše Telegraph.

Naravno, i dalje ostaje neizvjesno hoće li dogovor o izvozu žitarica na kraju uspjeti. U subotu je Rusija već ispalila projektile na luku u Odesi, što su na Zapadu nazvali kukavičkim činom.

No, činjenica kako je Rusija ipak pristala na kompromis pred očima javnosti, a što ugovor deblokadi luka svakako jest, ukazuje na to da raketni sustavi mijenjaju situaciju na ratištu.

- Sporazum o deblokadi Odese bio bi nemoguć bez HIMARS-a. Sada je vrlo jasno da će rat završiti ranije ako brže naoružamo Ukrajinu - rekao je Gabrielius Lansbergis, ministar vanjskih poslova Litve.

Samo šest dana ranije, Šojgu je dijelio medalje ruskim vojnicima koji su se borili u Donbasu i pozivao ih da ponovno pokrenu svoju ofenzivu.

No, ruska vojska već je bila zaustavljena. U manje od mjesec dana na bojnom polju, HIMARS je uništio desetke ruskih skladišta municije koja su nekada bila izvan dometa ukrajinskog topništva, prisiljavajući time Moskvu da reorganizira svoje glomazne opskrbne linije. HIMARS-om su Ukrajinci tukli i rusku crnomorsku flotu.

image

Ukrajinski vojnici i HIMRAS

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Phillips O‘Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St Andrews, tako tvrdi da su gore spomenuti raketni sustavi uništili čak 100 "strateški važnih meta".

Uspjeh koji su donijeli spomenuti raketni sustavi idu u prilog teoriji da je Ukrajini potrebno slati što više zapadnjačkog oružja, pa će i Vladimir Putin konačno pristati na mirovni sporazum, piše Telegraph.

Jedna od najvećih pobjeda koje je izvojevao HIMARS bila je ona kod Zmijskog otoka početkom srpnja, mjesta ključnog za kontrolu brodskih putova u i iz Ukrajine. Ovo povlačenje kao i potapanje ruskog crnomorskog zapovjednog broda Moskva u travnju onemogućili su Kremlju da održi blokadu Odese.

Aleksander Gabuev, viši suradnik u think tanku Carnegie Endowment for International Peace, opisao je ukidanje ruske blokade ukrajinskih luka kao "važan preokret u ratu". Također je rekao da su ruski saveznici u Africi i Aziji, koji su bili suočeni s potencijalnom glađu, također vršili pritisak na Kremlj da dopusti izvoz ukrajinskog žita.

No, oružje sa Zapada ono je što je istinski promijenilo tijek rata, sigurni su u Telegraphu.

A tog oružja stiže još. SAD je već nagovijestio da bi Ukrajini mogao poslati borbene zrakoplove F-16, kao i još raketnih sustava HIMARS i tehnološki sofisticiranih dronova.

"Naši vojnici se vješto bore uz pomoć HIMARS-a. S ruskim osvajačima nastavit ćemo razgovarati jezikom teškog naoružanja, poručila je Kira Rudik, ukrajinska parlamentarka, koja lobira za što više oružja sa Zapada.

image

Raketni sustav HIMARS

Lcpl. Jennifer Reyes/us Marines/Zuma Press/Profimedia/Lcpl. Jennifer Reyes/us Marines/Zuma Press/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:49