OPASNA DRŽAVA

Osam mrtvih, među njima i američki komičar: ‘Otišao je na spoj sa ženom, ne koristite tu aplikaciju!‘

Incidenti su se dogodili u gradovima poput Medellina, Cartagene i Bogote gdje je američki turizam uzeo maha

Na Facebooku je otvorena grupa u čast preminulog komičara na kojoj njegovi prijatelji objavljuju sjećanja na njega i zajedničke fotografije - ovo su neke od njih

 /Facebook

Američki državljani koji putuju u Kolumbiju upozoreni su da ne koriste aplikacije za upoznavanje u toj zemlji nakon sumnjivih smrti osam američkih turista u samo dva mjeseca. Američko veleposlanstvo u Bogoti priopćilo je kako su neke od žrtvi bile drogirane i opljačkane nakon sastajanja s osobama koje su upoznale na aplikacijama, prenosi BBC.

Incidenti su se dogodili u gradovima poput Medellina, Cartagene i Bogote gdje je američki turizam uzeo maha. Kriminalci koriste aplikacije kako bi namamili žrtve u javne prostore poput restorana i barova gdje ih mogu napasti, opljačkati pa čak i ubiti, upozorilo je veleposlanstvo.

U posljednja tri mjeseca 2023. broj pljački stranih posjetitelja porastao je za 200%, a smrtnih slučajeva za 29%, uključujući i osam Amerikanaca koji su umrli između 1. studenog i 31. prosinca.

Jedna od žrtava bio je američki komičar i aktivist Tou Ger Xiong (50), Amerikanac azijskog porijekla koji živi u Minnesoti. Bio je na odmoru u Kolumbiji krajem studenog kada je otet i ubijen nakon što je upoznao ženu na internetu i s otišao s njom na spoj. Broj stranih žrtava ovakvih zločina mogao bi biti veći nego što pokazuju brojke.

- Ova vrsta zločina se rutinski nedovoljno prijavljuje jer je žrtvama neugodno i ne žele nastaviti sudski proces. Oni koji se pokušaju oduprijeti ili uzvratiti, imaju veću šansu da će biti ubijeni, upozorili su iz veleposlanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:54