ZEMLJA U ŠOKU

Osam tinejdžerica nasmrt izbole beskućnika: ‘Čak 35 godina sam u policiji, ali ovo još nisam vidio...‘

‘Sve su djevojke bile jako mlade. Pokušao se obraniti, no one su samo nasrtale‘

Policija u Torontu

 Anatoliy Cherkasov/Nurphoto Via Afp

Policija je osam tinejdžerica optužila za ubojstvo bez predumišljaja nakon što je beskućnik izboden nasmrt na ulicama Toronta u Kanadi, piše Daily Mail.

Djevojke u dobi između 13 i 16 godina su u nedjelju rano ujutro nožem su napale 59-godišnjeg muškarca, poznatog kao Kenney.

Policija ne misli da su djevojke od ranije poznavale žrtvu, no smatraju kako su ga napale kako bi mu ukrale alkohol. Tri napadačice su u dobi od 13 godina, tri u dobi od 14 i dvije u dobi od 16 godina.

Detektiv Terry Browne iz Odjela za ubojstva policije u Torontu kaže kako su ubijenom djevojke željele ukrasti bocu s pićem.

Browne kaže kako je žrtva u rujnu bila korisnik skloništa za beskućnike. Dodao je i kako nisu uspjeli stupiti u kontakt s obitelji ubijenog muškarca te da je od zadobivenih rana preminuo u bolnici.

‘Imao je obitelj koja ga je podržavala pa prema tome nije bio klasični beskućnik. Možda je samo u zadnje vrijeme bio loše sreće‘, kazao je Browne.

Jedan stanar Strathcona Hotela kazao je da su tinejdžerice pile i pokušale Kenneyu ukrasti malu bočicu pića, tzv, ‘unučića‘.

Ken Webber je potvrdio da je u vrijeme napada, koji se dogodio na križanju Sveučilišne avenije i Ulice York, Kenney bio u društvu prijateljice: ‘Sjedili su na klupi, pijuckali piće i pušili cigarete.‘

image

Mjesto zločina

Google Maps

‘Vidio sam posljedice napada. Tinejdžerice su stajale pored ulaza u podzemnu željeznicu, svađale se i vrištale.‘

Jedan je policajac novinarima rekao da su se djevojke ponašale ‘poput divljih životinja‘.

‘Sve su bile jako mlade. Napale su čovjeka poput divljih životinja. Pokušao se obraniti, no one su samo nasrtale. A on je gledao svoja posla i nikome nije smetao‘, kazao je.

‘Bio je miran i ljubazan‘

Kenney je u zajednici bio poznat kao miran i ljubazan čovjek.

Njegov poznanik, Roberto Sanchez, kazao je: ‘Bio je prijateljski nastrojen i velikodušan. Bio je osoba dobra srca. Svatko ima svoje probleme, No sve u svemu, on nikome nije bio prijetnja. Strašno je što su mu napravile. Ne mogu vjerovati.‘

Detektiv Browne je kazao i kako je zločin šokirao čak i policiju.

‘U policiji sam skoro 35 godina i mislio sam da sam već sve vidio. Netko tko nije šokiran ovako nečim, vjerojatno je već odustao od svega i misli da je sve na svijetu moguće. Osam mladih djevojaka, ne starijih od 16 godina. Ako to ne smatramo alarmantnim i šokantnim, onda smo svi u velikoj nevolji.‘

Browne je kazao kako su neke djevojke i ranije te večeri izazivale probleme. Nije želio iznijeti više detalja, no potvrdio je da su se upoznale na društvenim mrežama.

Tinejdžerice, sada optužene za ubojstvo, dolaze iz različitih dijelova grada.

‘Ne znamo kako su se i zašto okupile toga dana i zašto su krenule u središte Toronta. Ne znamo ni koliko se dugo međusobno poznaju. U ovom ih trenutku još ne bih opisao kao bandu‘, kazao je.

Gradonačelnik Toronta, John Tory, nazvao je ubojstvo ‘neprihvatljivim‘ i dodao kako je ‘jako zabrinut‘ zbog toga što su optužene djevojke tako mlade.

‘I dok detalji ovog zločina izlaze na vidjelo, jako sam uznemiren svime što je dosad izneseno u javnosti. Svatko u našem gradu ima pravo da ga se tretira s poštovanjem.‘

‘Jako sam tužan što je jedan čovjek na ovaj način izgubio život. Policija Toronta već je obavila nekoliko uhićenja. Jako sam zabrinut zbog dobi počiniteljica i broja osoba upletenih u ovaj zločin.‘

Browne kaže kako su tinejdžerice čoporativno napale, no odbio je reći jesi li snimale čitav događaj i dodao da je vidio slične snimke na internetu.

Zaplijenjeno i oružje

‘Možda su te mlade djevojke željele postati poznate na društvenim mrežama. Sve su podjednako krive. Nema nikakve sumnje da su radile u grupi, kao jedan entitet, kad su odlučile napasti.‘

Kazao je i da je zaplijenjeno dosta oružja, no nije precizirao kakvog. Dodao je i da su tri djevojke već otprije poznate policiji.

‘Bizarno je da su se okupile i krenule prema gradu. Stanuju na raznim stranama grada. Njihovi roditelji su ostali u šoku kad su doznali da su njihova djeca uključena u ovako nešto.‘

Kanadske vlasti ne mogu objaviti imena djevojaka jer su sve maloljetne.

Tinejdžerice su se već pojavile pred sudom kamo su dovedene iz pritvora. Sljedeće ročište je zakazano za 29. prosinac.

Browne je zamolio sve očevice strašnog događaja da se jave policiji.

Podsjetio je da je prije 20 ili 30 godina bilo slučajeva kad su tinejdžeri u grupama ljudima otimali čizme Dr.Marten‘s ili Air Jordan tenisice, no taj je trend prestao.

‘Događa li se to ponovno, a da mi uopće nismo svjesni? Objavljuju li ljudi ovakve stvari na društvenim mrežama, a da mi uopće ne znamo?‘, zapitao se. ‘Sve ćemo temeljito istražiti.‘

Mohamed Ahmed, direktor neprofitne organizacije za pomoć mladima Success Beyond Limits, kazao je da nikad nije vidio ovako nešto.

‘Kad vidite mlade ljude u teškim situacijama, obično se radi o muškarcima, nažalost‘, rekao je. ‘Djevojke su obično upletene u blaže zločine, no ovo nije bio takav slučaj.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36