LOKALNI IZBORI

OSIGURANJE OD NETRPELJIVOSTI Biračka mjesta na Kosovu osigurava oko 6000 policajaca

Na izborima sudjeluju 103 izborne liste, od kojih su 38 albanske, 33 srpske, a ostale su liste nezavisnih kandidata i raznih pripadnika manjina
 EPH

BEOGRAD/PRIŠTINA - Birališta na Kosovu otvorena su u nedjelju ujutro od sedam sati za prve lokalne izbore od proglašenja kosovske neovisnosti 2008., a njihovo održavanje sastavni je dio sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine postignutog u Bruxellesu 19. travnja pod pokroviteljstvom Europske unije (EU).

Izborni proces proveden je uz pomoć Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a tijek izbora nadzirat će više od 30.000 domaćih i stranih promatrača.

Na izborima za vijećnike i gradonačelnike u 39 općina sudjeluju 103 izborne liste među kojima 38 albanskih, 33 su srpske, a ostale su liste neovisnih kandidata i manjinskih zajednica - Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija.

Izbore osigurava oko 6.000 policajaca, a na terenu i u izbornim povjerenstvima prati ih ukupno 30.173 domaćih i stranih promatrača, koliko ih je akreditirano u Centralnom izbornom povjerenstvu.

Prema prvim izvješćima beogradskih medija, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice otvaranje pojedinih biračkih mjesta kasni zbog tehničkih problema koje ima OESS.

Državni vrh Srbije pozvao je Srbe da izlaskom na izbore podupru stvaranje Zajednice srpskih općina, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić u pozivu sunarodnjacima istaknuli su da će samo veliki odziv, jedinstven nastup i potpora državnoj politici osigurati opstanak Srba na Kosovu.

Vlada Srbije podupire listu Građanska inicijativa "Srpska".

U povodu kosovskih lokalnih izbora oglasila se i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton, pod čijim je pokroviteljstvom postignut sporazum o normalizaciji.

"Moja poruka građanima diljem Kosova je sljedeća: iziđite na nedjeljne izbore. To je posebice važno za srpsku zajednicu na Kosovu. Razumijem zabrinutost, posebice na sjeveru, ali sudjelovanje na izborima najbolji je način da se čuje vaš glas", poručila je Ashton.

Izborna kampanja bila je praćena nizom incidenata, a nakon početka izborne šutnje u petak u ponoć do otvaranja birališta ubijen je jedan kandidat za odbornika albanske oporbene Alijanse za Budućnost Kosova i napadnut kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika Mitrovice.

Bekima Birinxhikua iz AAK, kako je potvrđeno, ubio je pripadnik Kosovske policijske službe (KPS), a Ibrahim Sadriu, glasnogovornik KPS potvrdio je da je pripadnik policije s ubijenim imao osobni nesporazum te je odbacio mogućnost političke pozadine ubojstva.

Međutim, kandidat Građanske inicijative "Srpska" Krstimir Pantić, koji je u napadu lakše ozlijeđen, tvrdi da su ga napale pristaše političke opcije koja danima unazad traži bojkot izbora, a njegovo stajalište poduprli su i visoki dužnosnici u Beogradu.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ministar u vladi Srbije zadužen za Kosovo, istaknuli su da Pantić predstavlja Srbiju i da je napad na njega napad na državu.

Pravo glasa na 2.366 biračkih mjesta koja se zatvaraju večeras u 19 sati može ostvariti ukupno 1.779.357 birača.

Očekuje se da rezultati izbora budu proglašeni 4. studenoga, a službeni najkasnije 6. studenoga.

Prema istraživanjima nevladinih organizacija i civilnog sektora, izborna utrka bit će veoma neizvjesna, a u čak 80 posto slučajeva za izbor gradonačelnika očekuje se drugi izborni krug, koji je predviđen za 1. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:57