URSULA U PROBLEMIMA

Osipa se tim najmoćnije žene Europe, svi bježe glavom bez obzira: ‘Sve radi na svoju ruku‘

Odluke je navodno donosila iza zatvorenih vrata, uz mali krug savjetnika, a povjerenici su se često osjećali isključeni

Ursula von der Leyen

 Yuki Iwamura/AFP

Godinu dana prije isteka mandata tim najmoćnije žene u Europi počinje se polako osipati. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošli tjedan ostala je bez prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa, a sad joj napuštanjem prijeti povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja pretendira na čelno mjesto Europske investicijske banke.

U svibnju je ostavku dala i povjerenica EU za inovacije Mariya Gabriel nakon što je dobila poziv za sudjelovanje u formiranju bugarske vlade. Iako nije čudno da povjerenici prije isteka mandata traže novi posao, ovaj put to se događa vrlo rano.

Briselski stroj

Naime, mandat sadašnje Komisije završava 31. listopada 2024. godine, a briselski stroj još uvijek ima mnogo posla za odraditi - inflacija sve jače steže europska gospodarstva, broj ilegalnih ulazaka u EU približava se razini iz 2015., a prijetnju stabilnosti stvara i rat u Ukrajini. Dodatni je problem za von der Leyen i to što se radi o odlasku dvoje političkih "teškaša".

Timmermans je izvršni potpredsjednik zadužen za europski zeleni plan, a Vestager izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba. Laburist Timmermans će ostavku službeno najvjerojatnije dati 22. kolovoza kad bude imenovan nositeljem liste na parlamentarnim izborima u Nizozemskoj.

Što se tiče Vestager, ona se natječe za šeficu Europske investicijske banke. Dobije li potporu europskih ministara financija, Vestager će otići iz Komisije do jeseni. U međuvremenu kruže nagađanja o budućnosti Ursule von der Leyen i hoće li se 64-godišnja bivša njemačka ministrica obrane kandidirati za drugi petogodišnji mandat na čelu najutjecajnije institucije EU.

"U dinamici Komisije, ona je sad izloženija nego što je ikad bila", rekao je za Politico viši politički suradnik.

"Dok njezini ključni zamjenici skaču s broda, von der Leyen ostaje na vjetrometini".

Bez diskusije

Drugi službenik EU komentirao je da je sad na vidjelo isplivao krivi stil vođenja Komisije. Von der Leyen je odluke navodno donosila iza zatvorenih vrata, uz mali krug savjetnika, a povjerenici su se često osjećali isključeni.

"Ona (Ursula von der Leyen) nije utjelovljenje kolegijalnosti. O toliko mnogo tema povjerenici otkrivaju stvari putem medija. Ona radi na svoju ruku, to nije nužno loša stvar, ali ne potiče diskusiju ili raspravu", rekao je neimenovani službenik.

Iako bi von der Leyen vjerojatno dobila drugi mandat ako ga zatraži, s obzirom na to da ima potporu Berlina, spekulira se da je bacila oko na poziciju glavne tajnice NATO-a. To mjesto trenutačno zauzima Jens Stoltenberg, no njegov bi mandat trebao završiti u listopadu 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:28