ERUPCIJA NA ISLANDU

Osječanka u Reykjaviku: ‘Stigle su prve prognoze stručnjaka, ništa od katastrofe‘

Vulkan je na islandskom poluotoku Reykjanes erumpirao oko deset sati navečer prema lokalnom vremenu nakon višetjednih potresa
 Cropix/Profimedia

Zapanjujuće scene erupcije vulkana na islandskom poluotoku Reykjanes pune naslovnice svih svjetskih medija, dok je na Islandu to gotovo običan dan. Osječanka Tatjana Latinović koja stanuje u Reykjaviku, koji se nalazi 40-ak kilometara od mjesta erupcije, cijeli je događaj prespavala i tek ujutro postala svjesna situacije.

image
Maria Steinunn Johannesdottir/Afp

- Sve je super ispalo. Nema panike niti opasnosti za zdravlje, a prizori su veličanstveni - s obzirom na to da je još mrak, istovremeno se vidi polarna svjetlost i erupcija. Uživamo u pogledu, rekla je nam je u telefonskom razgovoru Osječanka koja na Islandu stanuje već 29 godina.

Najveći problem koji trenutno muči lokalno stanovništvo je taj da bi otišli prizore pogledati iz blizine, što naravno nije moguće, kroz šalu je dodala sugovornica. Zbog toga se moraju zadovoljiti zračnim snimkama, fotografijama i live prijenosima koji se vrte na televiziji.

image

Tatjana Latinović

Darko Tomas/Cropix

Tatjana objašnjava kako su stručnjaci ustanovili da je vulkan erumpirao na najboljem mogućem mjestu. Iako pukotinom u vulkanu koja je duljine gotovo 4 kilometra teče velika količina lave, na vijestima je rečeno kako se uputila u smjeru od grada zbog čega će šteta biti manja.

Vulkan je na islandskom poluotoku Reykjanes erumpirao oko deset sati navečer prema lokalnom vremenu nakon višetjednih potresa. Početkom studenog evakuirano je oko 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavika koji konačno mogu odahnuti jer im kuće neće stradati.

image
Icelandic Department Of Civil Pr/Afp

- Laknulo nam je kad smo čuli da se lava nije uputila prema termoelektrani jer bi to potencijalno uzrokovalo ostanak bez tople vode za dio stanovnika. Plava Laguna, naša najpoznatija atrakcija i geotermalno lječilište, također je van opasnosti. U principu tamo gdje otječe lava nitko ne živi, kaže Tatjana Latinović.

U užem krugu oko vulkana sve je zatvoreno zbog plinova koji se stvaraju zbog erupcije, no u ostatku zemlje sve teče u najboljem redu. Danas, kao i inače, puše vjetar koji bi prema procjenama stručnjaka trebao dim, pepeo i sve nusprodukte erupcije otpuhati prema moru i tako poštedjeti građane onečišćenja.

Iako je Europa strahovala od ponavljanja scenarija iz 2010. godine kad se nakon erupcije vulkana Eyjafjallajökulla vulkanska prašina podigla u atmosferu i blokirala zračni promet, islandski stručnjaci tvrde da nema straha.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

- Zračna luka Keflavik je dosta blizu mjesta erupcije, no rečeno je kako će ostati otvorena. Tijekom noći nije bilo kašnjenja, a sad ipak ima kraćih čekanja. Putnici koji dolaze s europske strane mogu lijepo vidjeti prizor i iz zraka, rekla je Tatjana koja pomno prati informacije zračne luke jer joj u petak treba stići sin kako bi zajednički proslavili Božić.

Dok erupcija vulkana ostatku svijeta zvuči apokaliptično, u zemlji vatre i leda s čak 30 aktivnih vulkana današnji dan teče kao i svaki drugi utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:22