ODLUKA KONGRESA

OSJEČKI NACIST OSTAJE BEZ AMERIČKE MIROVINE Jakob Denzinger više neće primati 9000 kn mjesečno

ZAGREB - Američki Predstavnički dom jednoglasno je u utorak usvojio prijedlog zakona koji će zabraniti isplatu naknada američkog socijalnog osiguranja bivšim nacistima, piše u srijedu izraelski list Haaretz.

Ta je mjera uslijedila nakon izvješća novinske agencije Associated Press krajem listopada koja je otkrila u svojoj istrazi da su milijuni dolara plaćeni osumnjičenima za ratne zločine i bivšim stražarima SS-a.

Agencija je objavila da deseci osoba osumnjičenih za pripadnost ili suradnju s nacistima primaju naknadu američkog socijalnog osiguranja otkako su bili prisiljeni napustiti američko tlo. Riječ je o osobama čiji su postupci tijekom Drugog svjetskog rata uzrokovali njihov prisilni odlazak iz SAD-a, ali nisu optužene za ratne zločine.

Za isplate socijalnih naknada tim osobama odgovorna je rupa u zakonu koja je omogućila američkom ministarstvu pravosuđa da osumnjičene naciste nagovori da napuste SAD.

Ako su to prihvatili, ili su jednostavno pobjegli prije protjerivanja, mogli su zadržati svoj status u sustavu socijalnog osiguranja, pokazali su poslije podaci dobiveni razgovorima i uvidom u pismohranu američke vlade.

Jedan od njih je i nekadašnji stražar iz Auschwitza Jakob Denzinger koji je 1989. bio primoran napustiti Ameriku nakon što se otkrila njegova nacistička prošlost i koji se odselio u Hrvatsku, u Osijek, gdje živi i danas, zahvaljujući i naknadi američkog socijalnog osiguranja od oko devet tisuća kuna mjesečno.

Sam Denzinger nije htio razgovarati s novinarima, ali je njegov sin Thomas Denzinger, koji živi u SAD-u, potvrdio da njegov otac prima američku naknadu, ustvrdivši da je i zaslužuje. "To ne plaćaju drugi ljudi iz svojeg džepa. On je godinama uplaćivao u sustav i zato ne bi trebali ništa oduzimati", rekao je mlađi Denzinger o namjerama američke vlade da ukine te isplate.

Američko socijalno osiguranje odbilo je objaviti ukupan broj osumnjičenih nacista koji su primali ili još primaju američku naknadu, objasnivši da ta institucija ne prati podatke vezane isključivo uz nacističke slučajeve.

Američki mediji navode da su još na životu najmanje četiri korisnika američkih isplata. Uz Denzingera, spominju ime Martina Hartmanna, bivšeg stražara SS-a u njemačkom logoru Sachenhausen.

Židovske skupine pozdravile su ovaj potez Predstavničkog doma.

"Sada, kada su osumnjičeni nacisti deportirani ili su pobjegli iz SAD-a, vrijeme je da se usredotočimo na okončanje isplata bilo kakvih mogućih preostalih saveznih beneficija", rekao je Abraham Foxman, direktor Antidifamacijske lige sa sjedištem u SAD-u koji je preživio holokaust.

"Današnje glasovanje je svakako slučaj za koji se može reći bolje ikad nego nikad", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 15:09