SUD U PAKISTANU

Oslobođen muškarac osuđen za otmicu i okrutno ubojstvo američkog novinara Pearla

Pearl je otet 2002. u Karachiju gdje je trebao intervjuirati islamističkog vođu. No nakon otmice je okrutno ubijen odrubljivanjem glave
 -/THE WASHINGTON POST/AFP

Pakistanski Vrhovni sud u četvrtak je naredio puštanje na slobodu britanskog državljanina pakistanskog podrijetla koji je u zatvoru proveo skoro dva desetljeća zbog navodnog organiziranja otmice i okrutnog ubojstva američkog novinara Daniela Pearla, rekao je njegov odvjetnik.

Pearl, dopisnik Wall Street Journala (WSJ) iz južne Azije, sa sjedištem u New Delhiju, otet je 2002. u pakistanskom gradu Karachiju gdje je trebao intervjuirati islamističkog vođu. No Pearl je nakon otmice okrutno ubijen odrubljivanjem glave.

Sudac Musheer Alam je naredio da se okrivljenik za to ubojstvo Ahmed Omar Saeed Sheikh odmah pusti iz zatvora, potvrdivši tako presudu pokrajinskog suda od prošle godine.

"Sud je naredio puštanje na slobodu mog klijenta", potvrdio je odvjetnik Mehmud Ahmed Sheikh.

Pokrajinski sud u Sindhu poništio je smrtnu presudu Saeedu Sheikhu za ubojstvo novinara Wall Street Journala, no regionalna vlada i roditelji ubijenog novinara su uložili žalbu na tu presudu Vrhovnom sudu.

Sud u Sindhu je presudio da se smrtna presuda Sheikhu temeljila na manjkavim dokazima, osudivši ga na sedmogodišnju zatvorsku kaznu koju je do tada već bio odslužio.

Svojedobno je sud za teroristička djela proglasio Sheikha krivim za otmicu i ubojstvo Pearla te mu odredio smrtnu kaznu. Trojica njegovih pomoćnika su dobili kazne doživotnog zatvora.

Nova presuda znači da će Sheikh nakon 18 godina provedenih u zatvoru sada odmah biti oslobođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:53