ZLOČIN I DALJE NEJASAN

OSLOBOĐENA KRIVNJE ZA UBOJSTVO ZBOG PROPUSTA U ISTRAZI Amanda Knox: 'Odsad ću pomagati drugima koji su nepravedno optuženi'

Izvještaj Vrhovnog suda je detaljno sročen na 52 stranice dokumenta koji je objavljen jučer
Amanda Knox gestures at a news conference in Seattle Tuesday, Oct. 4, 2011, after returning home from Italy. Knox was freed Monday after an Italian appeals court threw out her murder conviction for the death of her British roommate, Meredith Kercher. (AP Photo/Ted S. Warren)
 AFP

Talijanski vrhovni sud oslobodio je Amandu Knox (28) i njenog bivšeg dečka Raffaela Sollecita (31) optužbe da su 2007. ubili britansku studenticu Meredith Kercher, a sve je pravno obrazloženo 'zapanjujućim pogreškama' u istrazi, piše The Guardian.

Izvještaj je detaljno sročen na 52 stranice dokumenta koji je objavljen jučer.

Talijanski vrhovni sud dvojac je konačno oslobodio još krajem ožujka ove godine, nakon sudskog postupka koji se odužio osam godina.

Oslobađajuća presuda je donesena nakon prvostupanjskog postupka, dvaju žalbenih postupaka i prve odluke Vrhovnoga suda.

'Duboko sam zahvalna što je talijanski Vrhovni sud podnio svoje mišljenje i proglasio moju nevinost. To je bila velika borba za mene, moju obitelj, moje prijatelje i sve koji su vjerovali u mene. Iako mi je drago što je sada gotovo, ostat ću zauvijek zahvalna mnogim pojedincima koji su dali svoje vrijeme i talente da mi pomognu. Ovo danas ne bi bilo moguće bez vaše nepokolebljive podrške. Ja sada počinjem statak svog života, a jedan od mojih ciljeva bit će da pomognem drugima koji su nepravedno optuženi', napisala je Amanda Knox na svom blogu.

Podsjetimo, u noći 2. studenoga 2007. godine Meredith Kercher, 21-godišnja britanska studentica, pronađena je mrtva u stanu koji je dijelila s Amandom Knox u Perugiji. Obdukcijom je utvrđeno da je bila silovana i ubijena sa 47 uboda nožem.

Za sudjelovanje u ubojstvu na 16 godina zatvora je osuđen Rudy Guede iz Obale Bjelokosti čiji je DNK pronađen na

tijelu žrtve, ali je sud ocijenio da nije djelovao sam. Knox i Sollecito su pušteni nakon žalbe 2011. a prije toga su četiri godine proveli u talijanskom zatvoru.

'Proces je imao oscilacije koje su rezultat nevjerojatnih propusta ili amnezije u istrazi', napisao je u izveštaju sudac.

Dodao je da je je istraga ubojstva bila vođena ponajviše pritiskom istražitelja da što prije smisle odgovore jer su bili pod velikom lupom javnosti i medija.

'Internacionalni karakter slučaja rezultirao je prebrzom istragom i bjesomučnom potragom za krivcima, što nije pomoglo da se otkrije prava istina', navodi sudac.

Također je kritizirao tužitelje i suce da nisu razradili jasnu teoriju što bi motiviralo Knox na ubojstvo. Tvrdili su da je američka studentica bila uvrijeđena od strane ubijene djevojke, ali bez dokaza koji bi to potkrijepili.

Suci Vrhovnog suda su argument tužitelja prema kojem nije bilo fizičkih dokaza da su Knox i Sollecito ubojice zato jer su 'selektivno čistili mjesto ubojstva' nazvali nelogičnim. Kažu da je tako nešto nemoguće.

Navode da su dokazi upućivali da je jedini krivac Rudy Guede, skitnica s Obale Bjelokosti, koji je i optužen. Iako su tužitelji tvrdili da nije djelovao sam, nije se previše pažnje poklanjalo daljnoj istrazi nego se krivnja odmah prebacila na Knox i Sollecito i inzistiralo se samo na tome.

Jedina krivnja mlade Amerikanke, piše Vrhovni sud, je da je nekoliko dana nakon ubojstva svoje cimerice lažno optužila njenog šefa Diyu 'Patricka' Lumumba, vlasnika lokalnog bara. Za to je dobila tri godine zatvora, koje je već odslužila budući da je iza rešetaka provela četiri godine,

Jedan od odvjetnika Amande Knox, Carlo Dalla Vedova, u ponedjeljak je rekao da sudsko obrazloženje pokazuje 'veliku cenzuru'.

- Moja klijentica je zadovoljna i sretna nakon što je pričitala odluku. U isto vrijeme, ovo je vrlo tužna priča. To je zato jer Meredith Kercher nije više s nama, a to je tragedija koju nitko ne može zaboraviti, rekao je Vedova AP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:24