NAKON RAZMJENE

Oslobođeni ruski trgovac oružjem pridružio se ultranacionalističkoj stranci

LDPR od svog osnivanja 1991. zagovara tvrdolinijašku, ultranacionalističku ideologiju i osvajanje bivših sovjetskih republika

Viktor Bout 

 Christophe ARCHAMBAULT/AFP

Viktor Bout, ruski trgovac oružjem koji je oslobođen u četvrtak nakon 14 godina u američkom pritvoru, u sklopu razmjene za američku košarkašicu Brittney Griner, pridružio se ultranacionalističkoj ruskoj Liberalno demokratskoj stranci (LDPR), objavio je njezin čelnik u ponedjeljak.

U videosnimci objavljenoj na Telegramu, čelnik LDPR-a Leonid Slucki je, stojeći na pozornici pored Bouta, rekao kako mu želi zahvaliti "na odluci koju je donio" te mu je zaželio dobrodošlicu u "najbolju političku stranku u današnjoj Rusiji".

Usprkos svom imenu, LDPR od svog osnivanja 1991. zagovara tvrdolinijašku, ultranacionalističku ideologiju i osvajanje bivših sovjetskih republika.

Osnovao ju je Vladimir Žirinovski, ekstremni nacionalist koji je u svojim neuspješnim predsjedničkim kampanjama obećavao policijsku državu, smrtnu kaznu i ukidanje demokracije. Žirinovski je umro u travnju ove godine.

LDPR se devedesetih smatrao ozbiljnim kandidatom za vlast u Rusiji, no zauzeo je podređenu funkciju u ruskom političkom sustavu, igrajući ulogu nominalno oporbene stranke, no podržavajući Kremlj u većini pitanja.

Stranka ima povijest regrutiranja kontroverznih ličnosti u politiku. Andrej Lugovoj, bivši KGB-ov agent, za kojim je Britanija izdala tjeralicu zbog ubojstva bivšeg špijuna Aleksandera Litvinenka, 2007. izabran je za parlamentarnog zastupnika na njezinoj listi.

Tko je Viktor Bout?

Bout, prozvan "trgovcem smrti" i "razbijačem sankcija" zbog svoje sposobnosti zaobilaženja embarga na prodaju oružja, do svog uhićenja 2008. bio je jedan od najtraženijih kriminalaca u svijetu.

Danas 55-godišnji Bout prodavao je naoružanje autokratskim državama, diktatorima i pobunjeničkim skupinama u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Rođen je 1967. u Dušanbeu, prijestolnici tadašnjeg sovjetskog Tadžikistana. Njegov talent za jezike - govori engleski, francuski, portugalski, arapski i perzijski - pomogao mu je u izgradnji međunarodnog carstva prodaje oružja. Služio je u sovjetskoj vojsci gdje je, prema njegovim riječima, stekao čin poručnika, a kao vojni prevoditelj služio je u Angoli, zemlji koja će kasnije postati ključna za njegove poslove.

Proboj na ilegalnom tržištu dogodio se nakon raspada komunističkog bloka, nakon čega je zaradio na sovjetskom naoružanju koje je prodavao u Africi, Aziji i drugdje. Uspio je nabaviti 60 sovjetskih zrakoplova, s bazom u UAE-u, kojima je slao naoružanje diljem svijeta.

Uhićen je 2008., u operaciji američkih vlasti, u luksuznom hotelu u Bangkoku, tijekom pristanka na prodaju oružja američkim agentima koji su se predstavili kao članovi kolumbijske ljevičarske gerile FARC. Na sudu u Manhattanu 2012. osuđen je na 25 godina zatvora, a ruske vlasti su ga od tad pokušavale vratiti u zemlju.

U Rusiju se vratio u sklopu razmjene za košarkašicu Brittney Griner. Ona je uhićena 17. veljače u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo. Washington Post piše kako joj je devet i pol godina duga zatvorska kazna izrečena zbog posjedovanja manje od grama ulja od kanabisa.

Griner, košarkašica Phoenix Mercuryja, stigla je u Rusiju izvan WNBA sezone kako bi igrala u Euroligi za ruski klub UMMC Ekaterinburg, što je radila od 2014. godine.

U Rusiju izvan američke sezone stiže veliki broj američkih košarkašica koje su tamo plaćene pet puta više nego u SAD-u, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 02:00