KOLONIJALNA PROŠLOST

Oslobođeno četvero Britanaca optuženih za rušenje kipa trgovca robljem: ‘Colston nas ne zastupa‘

Trojica muškaraca i žena u dobi od 21 do 36 godina priznali su sudjelovanje u počinjenju djela, ali su nijekali njegovu nezakonitost

Rušenje kipa Edwarda Colstona

 AFP

Četvero optuženih za izazivanje materijalne štete nakon rušenja kipa britanskog trgovca robljem Edwarda Colstonea u Bristolu, u Engleskoj, tijekom prosvjeda u lipnju 2020., oslobođeno je krivnje u srijedu po odluci britanskog suda.

Trojica muškaraca i žena u dobi od 21 do 36 godina priznali su sudjelovanje u počinjenju djela, ali su nijekali njegovu nezakonitost i rekli da nisu krivi u tom predmetu bremenitom simbolima na tragu pokreta Crnački životi vrijede (Black Lives Matter).

Na izlasku iz sudnice optužena Rhian Graham je zahvalila svim sudionicima prosvjeda u lipnju 2020. "u ime jednakosti". "Jedno sigurno znamo, Colston nas ne zastupa", rekla je, dodajući da je "sretna" zbog odluke suda.

Četvero optuženika nosilo je u sudnici majicu koju je osmislio ulični umjetnik Banksy, rođen u Bristolu, kako bi im pružio potporu.

Dana 7. lipnja 2020. taj kip koji je godinama bio predmet spora u Bristolu, na zapadu Engleske, srušen je i bačen u rijeku Avon koja teče kroz taj grad, na prosvjedima nakon pogibije Georgea Floyda, crnca kojeg je u Sjedinjenim Državama krajem svibnja ubio policajac bjelac.

Šteta je procijenjena na gotovo 4.700 eura.

"Istina je da optuženike nije trebalo kazneno goniti", rekao je Raj Chada, odvjetnik optuženog Jakea Skusea, "sramota je da bristolska gradska uprava nije uklonila kip trgovca robljem Edwarda Colstona koji je toliko vrijeđao stanovnike Bristola i da su zatim dopustili kazneni progon".

Edward Colston se obogatio trgovinom robljem. Između 1672. i 1689. prodao je sto tisuća robova iz zapadne Afrike na Karibima i u Americi, a poslije je tim novcem financirao razvoj Bristola, zbog čega je dugo uživao ugled filantropa.

Pokret Crnački životi vrijede usmjerio je u Velikoj Britaniji pozornost na kolonijalnu prošlost zemlje.

Više istaknutih britanskih organizacija poput Engleske banke i Lloydsa, koji su osiguravali brodove kojima su se prevozili robovi, ispričali su se, a neke mjesne vlasti, poput londonskog Cityja, odlučile su ukloniti kipove povezane s ropstvom.

U Bristolu su preimenovane dvije škole i dvorana za priredbe koje su nosile Colstoneovo ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:45