SRUŠENA PRESUDA

Oslobodili znanstvenike osuđene jer nisu predvidjeli potres

 Wikimedia Commons

RIM - Talijanski znanstvenici osuđeni u prvostupanjskom postupku prije dvije godine na šest godina zatvora zbog toga što su podcijenili opasnost od potresa u kojemu je 2009. u L'Aquili poginulo više od 300 ljudi i pričinjena golema materijalna šteta, pušteni su u ponedjeljak na slobodu nakon žalbenog postupka.

Prizivni sud je srušio prvostupanjsku presudu ocijenivši da djela za koja se terete optuženici nisu kaznena djela.

Prisutni u sudnici dočekali su odluku zvižducima, među njima je bio veći broj članova obitelji žrtava koji su sudcima dovikivali "Sramite se, sramite se!"

"Očekivao sam veliko smanjenje kazne, ali ne oslobađanje", rekao je glavni državni odvjetnik Romolo Como koji je tražio potvrdu prvostupanjske presude i rekao da je "veoma zbunjen".

"Odluka nas je iznanadila, ona je potres u potresu", reagirao je Attilio Cecchini, odvjetnik oštećenika koji je najavio žalbu vrhovnom sudu.

Prvostupanjski sud je odlučio da su sedam članova povjerenstva za velike rizike, šest seizmologa i zamjenik ravnatelja civilne zaštite dali stanovnicima L'Aquile suviše umirujuće informacije zbog kojih se nisu pripremili na potres.

Prvostupanjsku presudu su na nož dočekale domaća i međunarodna znanstvena zajednica, ocijenivši da je riječ o "suđenju znanosti".

Nakon oslobađajuće presude Stefano Gresta, predsjednik talijanskog Instituta za geofiziku i za vulkanologiju, izrazio je "veliko zadovoljstvo" istaknuvši da ona "vraća vjerodostojnost čitavoj talijanskoj znanstvenoj zajednici".

Obrazloženje presude žalbenog suda bit će poznato tek za nekoliko mjeseci, nakon čega je moguća žalba ustavnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:45