POSLJEDICE RATA

Osnivač najvećeg svjetskog investicijskog fonda: ‘Puno govorimo o cijenama benzina, ali imamo mnogo veći problem‘

Cijena gnojiva je porasla za gotovo 100 posto što smanjuje količinu gnojiva koja se koristi, a to šteti kvaliteti usjeva u cijelom svijetu

Larry Fink

 Fabrice Coffrini/Afp

Larry Fink, osnivač najvećeg investicijskog fonda na svijetu BlackRocka, upozorio je u osvrtu za Financial Times na gospodarske posljedice rata u Ukrajini rekavši kako svijet više od globalnog rasta cijena energije treba brinuti rast cijena hrane kojem svjedočimo.

- Puno govorimo o cijenama benzina jer to pogađa Amerikance, ali veći problem je hrana. U Ukrajini je došlo do ogromnog uništavanja obradivog zemljišta. Globalno gledano, cijena gnojiva je porasla za gotovo 100 posto i taj dodatni trošak smanjuje količinu gnojiva koja se koristi u poljoprivredi. To šteti kvaliteti usjeva u cijelom svijetu - komentirao je Fink za ugledni list. Rast cijena hrane, dodao je, osim zabrinutosti zbog inflacije sadrži i snažne geopolitičke brige.

U prilog riječima osnivača BlackRocka, Financial Times navodi podatke iz travanjskog izvješća Svjetske banke o globalnim cijenama hrane te inflacijska kretanja na američkom tržištu.

Izračuni Svjetske banke, među ostalim, pokazuju da je rat u Ukrajini donio rekordno visoki nominalni rast globalnog indeksa cijena prehrambenih proizvoda tijekom ožujka i travnja 2022. od 15 posto u odnosu na prethodna dva mjeseca i više od 80 posto u usporedbi s istim razdobljem od prije dvije godine

- Pšenica i nekoliko jestivih ulja prednjačili su u porastu, a Ukrajina i Rusija važni su izvoznici tih proizvoda. Šok u Ukrajini doprinio je širokom porastu cijena robe koji je započeo sredinom 2020. s raznim ograničenjima opskrbnog lanca i velikom potražnjom. Očekuje se da će cijene hrane porasti za oko 20 posto ove godine prije nego što padnu 2023.

Rizici za predviđanja uključuju daljnje poremećaje u opskrbi, više ulazne troškove i ograničenja politike - upozorila je Svjetska banka.

Kada su u pitanju inflatorna kretanja na američkim tržištu, navodi FT, tamošnji indeks potrošačkih cijena za lipanj pokazuju da su, primjerice, cijene pilećih dijelova i brašna porasle za gotovo 20 posto na godišnjoj razini, a cijena margarina skočila je za 34 posto.

- Iako su niže cijene nafte počele utjecati na cijene na crpkama za vozače, tvrtke za potrošnu robu i dalje imaju visoke ulazne troškove. Pad cijena gnojiva vjerojatno će doći prekasno da bi se povećala ovogodišnja žetva hrane - napominje ugledni list.

U osvrtu na globalne posljedice rasta cijena hrane FT ocjenjuje kako je inflacijski odraz posebno sumoran u Africi, koja, podsjeća list, obično uvozi žito iz Ukrajine, ali su vidljive posljedice i na samu proizvodnju hrane na tom kontinentu.

Ondje su, dodaje se, cijene gnojiva porasle 300 posto, a kontinent se suočava s nedostatkom od dva milijuna metričkih tona, prema Afričkoj banci za razvoj koja je odobrila program vrijedan 1,5 milijardi dolara za pomoć poljoprivrednicima u popunjavanju praznine, ali upozorava da bi ukupna proizvodnja ove godine mogla pasti za 20 posto.

Dodajući mozaiku globalnih inflatornih kretanja probleme koje s naraslim nabavnim cijenama imaju kompanije, FT navodi primjere Mondeleza i General Millsa, čiji su čelni ljudi upozorili na nestašice sirovina i slabljenje kupovne moći građana, što će utjecati i na ponudu proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:08