POKRENUTA ISTRAGA

OSNIVAČ SPASILAČKE SKUPINE MAYDAY PRONAĐEN MRTAV U ISTANBULU Pronađen je na cesti okružen policajcima, okolnosti smrti su nejasne

 Kemal Aslan / REUTERS

Britanski osnivač organizacije koja je obučavala skupinu "Bijele kacige" pronađen je mrtav u Istanbulu, pet godina nakon što je osnovana ta skupina za spašavanje u pobunjeničkim područjima za vrijeme sirijskoga građanskog rata.

Tijelo Jamesa Le Mesuriera, osnivača spasilačke skupine Mayday, nađen je u ponedjeljak pored kuće u središnjoj istanbulskoj četvrti Beyoglu, rekli su susjedi.

Ured istanbulskoga guvernera rekao je da je pokrenuta istraga.

Sigurnosni izvor rekao je za Reuters da je Le Mesurier pao s balkona svojeg kućnog ureda te da se sumnja da je riječ o samoubojstvu.

Bijele kacige, službeno poznate kao sirijska civilna zaštita, spasile su tisuće ljudi u područjima pod kontrolom pobunjenika. Bombardirale su ih ruske snage u sirijskome građanskom ratu koji je trajao više od osam godina.

Članovi Bijelih kaciga rekli su da su neutralni.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad i strane koje ga podržavaju, uključujući Moskvu, opisuju ih kao igračke zapadne propagande i pobunjenika pod islamističkim vodstvom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru je u petak napisalo da Bijele kacige pomažu "najopasnijim terorističkim skupinama" te da je Le Mesurier bivši britanski agent s poznatim "vezama s terorističkim skupinama".

Mayday Rescue, neprofitna organizacija, počela je operacije 2014. i osnovala je ured u Istanbulu 2015. za podršku svojem sirijskom projektu.

Njihove projekte financirali su Ujedinjeni narodi i razne vlade, stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Bivšeg britanskog časnika Le Mesuriera kraljica Elizabeta 2016. nagradila je Odličjem Britanskog Carstva (OBE) za njegov doprinos u zaštiti civila u Siriji.

Sigurnosni izvor naveo je da je Le Mesurierova žena rekla policiji da su ona i njezin suprug uzeli tablete za spavanje oko 4 sata ujutro i otišli u krevet.

Rekla je da ju je kasnije probudilo kucanje na vratima te da je otkrila da joj suprug leži na cesti okružen policajcima, dodao je izvor.

Jedan diplomat je rekao policiji da su okolnosti njegove smrti nejasne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:28