KRIZA U ITALIJI

Osnovani su Evropeisti kao podrška Conteu, ali nema ih dovoljno za većinu bez Renzija

Evropeisti su nova talijanska senatska grupa, osnovana danas. U talijanskome parlamentarnom žargonu grupe su isto što i zastupnički klubovi u hrvatskome
 Quirinale Pres Office

Evropeisti su nova talijanska senatska grupa, osnovana danas. U talijanskome parlamentarnom žargonu grupe su isto što i zastupnički klubovi u hrvatskome, a parlamentarne frakcije u nekim drugim državama. Time je formalno, ali ne i sadržajno, udovoljeno zahtjevu Sergia Mattarelle, predsjednika Talijanske Republike, da se premijer u ostavci Giuseppe Conte opskrbi ne tek pojedinačnim zbirom senatora koji izvan stranaka dosadašnje vladine većine glasaju za njegovu vladu, nego i kompaktnom grupom. Ali Mattarella je zahtijevao da grupa bude i politička a ne samo numerička. Pitanje je koliko je tome udovoljeno.

Prvi cilj je postignut: nova grupa sutra u 11.50 dolazi na nastavak konsultacija predsjednika Mattarelle s izaslanicima parlamentarnih grupa. Stižu rano, budući da se konsultacije - nakon bivšeg predsjednika Giorgia Napolitana i predsjednikâ parlamentarnih domova, obavljenih danas popodne i večeras - nastavljaju od autonomnih senatora odnosno zastupnika, pa od najmalobrojnijih do najbrojnijih grupa.

Da bi se formirala senatska grupa, potrebno je da ima najmanje desetero članova. Budući da sami nisu mogli naći desetoga, na molbu PoKreta 5 zvjezdica je Demokratska stranka zamolila svoju senatoricu Tatjanu Rojc (59) da se preseli u novu grupu.

Rojc je iz slovenofone općine Devin-Nabrežina, sjeverozapadno od Trsta. To je područje gdje je vjekovima narod slovenskog jezika izbijao kao većina, a i danas izbija kao manjina na obalu Jadranskoga, a time i Sredozemnog mora. Za razliku od Koparštine, čija je obala stoljećima, do drugoga svjetskog rata, bila naseljena italofonim pučanstvom u gotovo stopostotnom postotku, do jugoslavenskoga etničkog „čišćenja“ Talijana iz nekadašnje Zone B Slobodnoga Tršćanskog Teritorija.

U informativnom programu televizijske mreže La7 Rojc je večeras naglasila da je pripadnica slovenske nacionalne manjine. Talijanski ustavni rječnik priznaje samo jezične manjine (podrazumijeva se: u sklopu jedinstvene talijanske nacije), ali je Rojc, rođena u Trstu, sasvim razgovjetno govorila o nacionalnoj manjini.

Rekla je da je motivirana zabrinutošću da bi inače na vlast došla desnica „koja nije bila uvijek milostiva spram mog naroda“, evocirajući tako proganjanja kojima su bili izloženi i Slovenci u Kraljevini Italiji čim se domogla bivših austrijskih teritorija 1918, i prije negoli su na vlast došli fašisti. Usput, jednako su prošli i Hrvati. I jedni i drugi su u Goričkoj, Primorskoj, Istri i Dalmaciji bili izloženi okrutnome etničkom „čišćenju“ između dva rata. Ali to - nije zgorega ponoviti danas kada je Jom ha-Šoa, dan sjećanja na holokaust - ne opravdava ni pohlepu ni odmazdu radi kojih je provedeno etničko „čišćenje“ Talijana iz druge Jugoslavije.

A Rojc je spomenula i da je kći internirca.

Osnivanje Evropeista nije nimalo poboljšalo Conteov položaj u Senatu, jer u toj grupi, među (prvih?) desetero, nema nikoga koji nije već glasao za povjerenje drugoj Conteovoj vladi - a zbir nije bio dovoljan ni tada, ni sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:50