OPTUŽEN ZA SILOVANJE

Osramoćeni princ Andrew želi da mu jednako ‘ugledan‘ Kevin Spacey pomogne skinuti ljagu s imena: ‘Jako je nadaren...‘

Andrew također vjeruje da bi mu tako "nadaren glumac" mogao dati vrlo uvjerljivu prednost pred porotom

Kevin Spacey i princ Andrew

 AFP

Princ Andrew, kojeg Virginia Giuffre (Roberts) optužuje da ju je kao 17-godišnjakinju seksualno iskoristio u tri navrata, navodno želi da mu kontroverzni glumac Kevin Spacey, kojega je hrvatski redatelj Jakov Sedlar angažirao za ulogu Franje Tuđmana u svom novom filmu o prvom predsjedniku RH, pomogne skinuti ljagu s imena svjedočeći pred porotom da je Ghislaine Maxwell bila Spaceyjev gost tijekom obilaska Buckinghamske palače 2002. godine, a ne njegov.

Naime, vojvoda od Yorka želi se distancirati od Maxwell, koja je prošlog mjeseca proglašena krivom zbog pomaganja pedofilskom monstrumu Jeffreyju Epsteinu.

Princ Andrew se izravno dovodi u vezu s preminulim Epsteinom i Maxwell. Vojvoda od Yorka je priznao u intervjuu za BBC 2019. da je bio povezan s Epsteinom zbog dugogodišnjeg prijateljstva s Maxwell, kćeri medijskog magnata koji je svojedobno, na Tuđmanov poziv, početkom 90-ih godina imao namjeru preuzeti od države list Vjesnik. Dokazi bliskog prijateljstva nalaze se i na fotografiji gdje je par posjetio kraljevsku rezidenciju u Škotskoj ili prisustvu princa Andrewa na 40. rođendanu financijaša.

image

Princ Andrew s Virginiom Giuffre i Ghislaine Maxwell

Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

Fotografija snimljena tijekom privatne turneje, koju je organizirao vojvoda, prikazuje Maxwell i Spaceyja kako se smiješe s krunidbenog prijestolja kraljice Elizabete i princa Philipa. Obilazak je organiziran za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji je bio Spaceyjev prijatelj.

- Andrew je pozvao Spaceyja u obilazak palače. Maxwell je došla s njim - ne kao Andrewov gost, rekao je izvor za The Sun, pa dodao: - Ako Kevin može uvjeriti porotu da je on bio ključna veza s Ghislaine, a ne Andrewom, to donekle udaljava princa od nje - i to je ključno. Andrew također vjeruje da bi mu tako nadaren glumac mogao dati vrlo uvjerljivu prednost pred porotom.

Reputacija Kevina Spaceyja ugrožena je nakon što je optužen za seksualne napade prema glumcu Anthonyju Rappu kada je imao samo 14 godina. Kasnije su se javili i drugi muškarci koji su tvrdili da ih je Spacey seksualno uznemiravao, a Spacey je nastavio poricati sve optužbe.

Suđenje pred porotom

Ranije ovog tjedna, osramoćeni britanski princ kazao je kako želi da se suđenje u građanskoj parnici koju je protiv njega pokrenula Virginia Giuffre održi pred porotom. Giuffre ga, podsjetimo, optužuje da ju je seksualno iskoristio u tri navrata - 2000. i 2002. godine u londonskom domu osramoćene pripadnice britanskog visokog društva Ghislaine Maxwell, u njujorškoj vili pedofilskog financijaša Jeffreyja Epsteina te na Epsteinovom otoku Little St. James.

image
John Thys/AFP

Prinčev odvjetnički tim njujorškom je sudu predočio dokumente s razlozima zbog kojih bi cijeli slučaj trebao biti odbačen te zatražio suđenje pred porotom. Među razlozima navode i one po kojima su tvrdnje tada 17-godišnje Virginije Giuffre 'zabranjene doktrinom pristanka' te zbog 'njezina vlastitog nezakonitog ponašanja'.

U dokumentu na 11 strana, princ opet negira da je bio 'blizak prijatelj' s Ghislaine Maxwell, Epsteinovom pouzdanicom, desnom rukom koja je prošlog mjeseca u New Yorku proglašena krivom za pet slučajeva seksualne trgovine djecom i mogla bi dobiti 65 godina zatvora. Njezin se odvjetnički tim žalio na presudu i tražio ponovno suđenje.

Oglasio se i jedan od odvjetnika Virginije Giuffre, David Boles. Rekao je da je pravni tim njegove klijentice očekivao ovakvu reakciju iz tabora britanskog princa.

- Ovo je nastavak njegova pristupa negiranja bilo kakvih saznanja ili informacija koje se tiču tvrdnji protiv njega i nastavak prebacivanja krivnje na žrtvu zlostavljanja - rekao je. - Veselimo se suočavanju princa Andrewa s njegovim tvrdnjama i pokušajima da okrivi gospođu Giuffre za sve što se dogodilo, na njegovu izlaganju na sudu.

Odvjetnici princa Andrewa, inače, Giuffreinu su tužbu nazvali neutemeljenom te izjavljivali kako ona 'želi još zaraditi na njegov račun'. Naime, Giuffre je 2009. godine u građanskoj parnici protiv Jeffreyja Epsteina dobila pola milijuna dolara.

Sudac Lewis Kaplan koji je već ranije odbio vojvodin zahtjev za odbacivanje slučaja, izjavio je da bi suđenje moglo započeti između rujna i prosinca ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:14