PETOGODIŠNJI PLAN

Oštar izazov Bidenu: Kim Jong Un odredio smjer odnosa s SAD-om i Južnom Korejom

Kim je prošlog mjeseca zatražio naprednije nuklearno oružje i rekao da su Sjedinjene Države "naš najveći neprijatelj"
 STR/KCNA VIA KNS/AFP

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un odredio je smjer kojim će se njegova vladajuća Radnička partija kretati u odnosima s Južnom Korejom te u vanjskim poslovima, izvijestila je u srijedu službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim je prošlog mjeseca zatražio naprednije nuklearno oružje i rekao da su Sjedinjene Države "naš najveći neprijatelj", predstavivši oštar izazov američkom predsjedniku Joeu Bidenu samo nekoliko dana prije nego što je preuzeo dužnost.

Kim, koji je svoju moć učvrstio na siječanjskom kongresu imenovanjem za glavnog tajnika stranke, drugog je dana plenarnog sastanka u utorak dalje raspravljao o petogodišnjem planu politike Pjongjanga, prenosi Reuters.

"Glavni tajnik u izvještaju je otkrio vojne zadatke koje će Narodna vojska i industrija streljiva izvršiti ove godine, kao i smjer budućih akcija koje će poduzeti sektor zadužen za poslove s Južnom Korejom te sektor zadužen za vanjske poslove, prije nego što je naglasio potrebu da ih se temeljito izvrši", izvijestila je KCNA.

Iako je pokrenuo pitanje preoblikovanja odnosa s Južnom Korejom "kako zahtijevaju prevladavajuća situacija i promijenjena vremena", Kim je kritizirao Seul zbog nuđenja suradnje u "ne temeljnim" područjima poput pomoći za covid-19 i turizam te rekao kako bi trebao zaustaviti kupovinu oružja i provođenje vojnih vježbi sa Sjedinjenim Državama.

KCNA nije dala daljnje detalje sastanka, ali je izvijestila kako će se sastanak nastaviti barem još jedan dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 13:11