UZALUDAN TRUD

Ostavila je dušu i srce, srušila rekord u ultramaratonu, a onda je uslijedio hladan tuš: ‘Staza je bila prekratka‘

‘Želim da se to računa kao rekord jer sam u tu utrku uložila srce i dušu, bio je to tako povijesni trenutak‘, rekla je Camille Herron

Camille Herron

 RAJESH JANTILAL/AFP

Camille Herron ostavila je svoje srce i dušu u ultramaratonskom natjecanju gdje je srušila svjetski rekord, prešavši stazu od 100 milja (160.9344 km) za oko minutu i pol brže od prijašnjeg rekordera. No, Američki atletski savez (AAS) sada tvrdi kako je ipak staza bila prekratka te da rekord nije srušen.

Kada je Herron u veljači zakoračila preko ciljne linije na Jackpot Ultra Running Festivalu koji se održao u Hendersonu u američkoj saveznoj državi Nevadi, bila je prva pobjednica. Pobijedila je čak i sve muške natjecatelje, i to sve u vremenu koji je bolji od trenutačnog svjetskog rekorda. Herron je završila utrku u prosječnom tempu od sedam minuta i 37 sekundi po milji, bila je gotovo minutu i pol brža od svjetskog rekorda postavljenog 2017. godine.

No, sada se čini kako je njezin trud postao je uzaludan, barem što se svjetskog rekorda tiče. Naime, nakon što su u listopadu dužnosnici AAS-a ponovno izmjerili stazu na kojoj se održao spomenuti maraton, došli su do zaključka kako je staza bila kraća za oko 218 metara od staze na kojoj je srušen svjetski rekord. Camille je nakon te izjave ostala iznenađena.

- Definitivno želim da se to računa kao rekord jer sam uložila svoje srce i dušu u tu utrku, bio je to tako povijesni trenutak za sport - govori Herron za CNN Sport.

Ken Rubeli, jedan od direktora utrke ovogodišnjeg Jackpot Ultra Running Festivala, kaže da je stazu ponovno izmjerio službenik za mjerenje staze USATF-a 27. veljače i potvrdio da je duga 100,00396 milja (160,940773 km).

U pismu poslanom Nancy Hobbs, predsjednici Odbora za brdsko trčanje, ultramaraton te trčanje po šumskim i makadamskim stazama AAS-a, Rubeli je rekao kako je do ponovnog mjerenja došlo jer je oboren rekord i zbog promjene gdje je iz sigurnosnih razloga prije tri godine morao zaokrenuti stazu. Osam mjeseci kasnije, bez prisutnosti Rubelija, dužnosnici AAS-a još su jednom izmjerili kurs i rekli kako je udaljenost manja od 100 milja (160.9344 km).

- Razočarani smo što je AAS čekao 8 mjeseci da izvrši ovo kritično mjerenje i što je to učinio bez našeg znanja i sudjelovanja te nije dijelio istu hitnost koju smo pokazali da riješimo problem - rekao je Rubeli.

U izjavi poslanoj CNN-u, David Katz, predsjedavajući Tehničkog vijeća za cestovno trčanje AAS-a, rekao je da je na dan utrke jedan od najboljih američkih svjetskih atletskih mjeritelja, čiji se član obitelji natjecao u Jackpotu od 100 milja (160.9344 km), primijetio da se staza razlikuje od one certificirane. Mjerač je dobio upute od strane AAS-a da ponovno izmjeri stazu dva puta, u vremenu kada je bio na događaju, a zatim ponovno za osam mjeseci. Katz tvrdi da su sva mjerenja pokazala kako je staza uistinu kratka.

Katz također govori da rekord nije potvrđen "jer je staza promijenjena u odnosu na ono što je bilo certificirano" te dodaje kako je izvješće o mjerenju 6. studenog dano Herron i Conoru Holtu, inače njezinom mužu i treneru. Međutim, još uvijek postoji frustracija načinom na koji je AAS riješio situaciju.

U svojoj izjavi, Rubeli je iznio zabrinutost zbog dva bicikla - jedan je bio "veliki, glomazni električni bicikl" - koji su ušli u utrku u veljači radi mjerenja, postavljajući pitanje "zašto je AAS smatrao da je prikladno mjeriti stazu dok je natjecanje još u tijeku. Putanja cesta mjere se Jonesovim brojačem, uređajem koji se pričvršćuje na prednji kotač bicikla i bilježi udaljenosti na temelju okretaja kotača bicikla.

Herron i Holt razočarani su i nedostatkom komunikacije od strane AAS-a te poručuju kako se neće prestati boriti oko konačnog rješenja.

- Ponovno mjerenje, to je sve što tražimo. Samo izađi s direktorom utrke, želimo da istina izađe na vidjelo. Želimo ponovno mjerenje kursa. Mislim da je to najmanje što AAS može učiniti za nas - poručuje Holt.

U međuvremenu, Herron se natječe u još jednoj utrci od 100 milja (160.9344 km), točnije na Desert Solstice Track Invitationalu u Phoenixu, Arizoni 10. prosinca. Ta se utrka održava na stazi od 400 metara, dok se utrka u veljači održala na cestama i poslužila kao američko nacionalno natjecanje u cestovnom trčanju. Trčanje rekordnog vremena u Phoenixu moglo bi omogućiti Herron da iza sebe ostavi dio boli od posljedica utrke u veljači.

Međutim, prilika da se natječe u ultra utrkama, utrkama koje su duže od maratona, može biti malo.

- Imam 40 godina, trenutno sam na vrhuncu svoje trkačke karijere, pa pokušavam maksimalno iskoristiti te prilike - poručuje Herron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:17