Pomalo nemoralno

Ostavio se odvjetništva i počeo snimati zatočene Ruse za Youtube: ‘To što mi govore užasno je za Putina‘

Zolkin smatra kako mnogi ruski vojnici žale što su došli u Ukrajinu

Volodimir Zolkin

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Prije godinu dana odvjetnik Volodimir Zolkin odlučio je promijeniti zanimanje. Motiviran ratom koji je zatekao njegovu Ukrajinu odlučio je sudnicu zamijeniti svojim dnevnim boravkom i otvorio je YouTube kanal gdje će za sugovornike zvati vojnike. I to ne bilo kakve vojnike, nego neprijateljske. Naime, Volodimir intervjuira zatočene Ruse koji mu pričaju svoju stranu priče. U godinu dana koliko ima svoj kanal na njemu je stekao 1,3 milijuna pratitelja, a objave su mu pogledane 420 milijuna puta.

- Rusija voli svoje vojnike predstavljati kao jake i hrabre ratnike, ali mi otkrivamo istinu. Pokazujemo vojnike koji su izgubljeni, koji ne znaju za što se bore, ni kamo su išli. Dijelimo njihovu priču. Nijedan drugi projekt ne donosi toliko štete ruskoj propagandi kao naš - rekao je youtuber za Business Insider.

Razgovori Zolkina i vojnika obično traju oko sat vremena tijekom kojih on ili njegov prijatelj Dmitri Karpenko razgovaraju s vojnicima o njihovim razlozima za pridruživanje ratu. Ono što njih dvojica rade etički je upitno zbog statusa zarobljenika, ali Zolkin navodi kako je neovisan o vojsci i da do sugovornika dolazi putem veza u Ministarstvu unutarnjih poslova i u obavještajnim službama. Zarobljene vojnike pita žele li razgovarati i tvrdi da ga je do sada odbilo njih stotinjak. Vjeruje da je jedan od razloga zašto vojnici razgovaraju s njim to što žele pokazati svojim obiteljima da su živi, ali i pritisnuti ruske vlasti da ih uključe u redovne razmjene zarobljenika.

Zolkin smatra kako mnogi ruski vojnici žale što su došli u Ukrajinu.

- Svi su oni u vakuum ruske propagande i nitko im zapravo ne govori što se događa. Tek kad dođu vide užasnu stvarnost, vide smrt i prestaju rat doživljavati toliko romantično kao u filmovima - konstatira.

Diplomirani pravnik otkriva kako je projekt pokrenuo potaknut ruskim objavama na društvenim mrežama u kojima poriču stvarnu situaciju u Ukrajini. Započeo je, preko veza, skupljati brojeve rodbine ruskih vojnika i nazivati ih, no kako nije bilo snimljeno licem u lice mnogi su sumnjali u vjerodostojnost tih ispovijesti. Zato je razgovore počeo snimati.

Prvi mu je gost bio 20-godišnji vojnik Pavel Kravčenko koji je priznao da je otišao u rat ne shvaćajući pravi razlog. Neki su sugovornici napomenuli da su se pridružili vojski da otplate dugove, a jedan je razjasnio kako se predao da bi izbjegao smrt u borbi. YouTube je zbog sadržaja nekoliko videozapisa uklonio ili cenzurirao.

Tijekom vremena, svjedoči Volodimir Zolkin, njegove objave nisu imale za cilj pukom probijanje ruske cenzure, nego je želio poboljšati razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine. Dio njegovih sugovornika je poslije sudjelovanja u intervjuu razmijenjen, ali nije poznato jesu li snosili kakve posljedice zbog svojih ispovijesti.

- Rusi ne žele vratiti ukrajinske ratne zarobljenike, ali kada vide da su njihovi izloženi, tada nemaju izbora - tumači Volodimir Zolkin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:38