KRŠENJE DAYTONA

Oštre kritike vlastima u RS zbog spornog zakona: ‘Ovo što radi Dodik je autoritarizam!‘

Uvođenje kriminalizacije klevete osudili su i misije UN, OESS-a, Vijeća Europe kao i delegacija EU u BiH te veleposlanstva SAD i Velike Britanije

Milorad Dodik

 Antonio Balic/Cropix

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt oštro je u petak kritizirao donošenje zakona kojim je u Republici Srpskoj ponovo uvedena kriminalizacija klevete, uz upozorenje kako je to otvoreni napad na građanske slobode i očevidno kršenje obveza koje proistječu iz Daytonskog sporazuma.

Vladajuća većina u parlamentu RS, koju kontrolira Milorad Dodik, u četvrtak je, ne obazirući se na brojne kritike, izglasala izmjene entitetskog kaznenog zakona kojima je kleveta postala kaznenim djelom uz propisane novčane kazne do tri tisuće eura.

Zakonske izmjene podrazumijevaju vođenje kaznenog postupka po tužbama za klevetu, a on može trajati godinama, pri čemu tuženim osobama može biti uskraćeno pravo na rad i putovanje. Oporbene stranke u RS otvoreno su upozorile kako je ovo Dodikovo nastojanje da spriječi svaku kritiku vlasti i uguši neovisne medije.

U reakciji koja je uslijedila iz OHR-a navedeno je kako je kriminalizacija klevete "napad na građanske slobode, što je karakteristično za autoritarne režime".

"Ovim izmjenama se ograničava sloboda govora i sužava prostor za građansko djelovanje, što su temelji demokratskog društva", upozorio je Schmidt. On ističe kako je vlastima u RS sada dana mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušutkaju neistomišljenike, jer se otvara put za dvojbene kaznene postupke i degradaciju slobode i demokracije na štetu građana.

Te izmjene također predstavljaju korak unatrag na putu BiH ka članstvu u EU, budući da nisu u skladu s 14 reformskih prioriteta iz mišljenja Europske komisije.

OHR će, kako je najavljeno, pozorno pratiti što će se sada zbivati na terenu u bliskom koordinaciji sa svim relevantnim međunarodnim akterima.

Uvođenje kriminalizacije klevete osudili su i misije UN, OESS-a, Vijeća Europe kao i delegacija EU u BiH te veleposlanstva SAD i Velike Britanije.

Sve te kritike u petak je odbacio predsjednik parlamenta RS Nenad Stevandić, blizak Dodikov saveznik.

"Moramo početi uvoditi red", kazao je Stevandić, uz konstataciju kako je i loš red "bolji od anarhije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:11