NAPAD NA KRAMATORSK

Osude stižu iz cijelog svijeta: ‘Gađanje civila je ratni zločin. Pozvat ćemo Rusiju i Putina na odgovornost‘

Smatra se da su ruske snage odgovorne za raketni napad na civile koji su u Kramatorsku čekali na evakuaciju u sigurnija područja

Pokolj u Kramatorsku

 Fadel Senna/AFP

Počinju pristizati reakcije na stravičan pokolj u Kramatorsku gdje je u, kako se smatra, ruskom raketnom napadu na željezničku postaju u ovom gradu u istočnoj Ukrajini, poginulo najmanje 40 osoba, a više od 80 ih je ranjeno, dok su se pokušavale evakuirati u sigurnije dijelove zemlje.

Izvještaji govore da su dvije ruske rakete pogodile postaju u gradu Kramatorsku koja se koristi za evakuaciju civila iz područja koja su pod stalnim napadima ruskih snaga. Među poginulima je najmanje dvoje djece, rekao je čelnik ukrajinskih željeznica, dok gradonačelnik Kramatorska, Oleksander Hončarenko tvrdi da je u trenutku napada na postaji bilo oko 4000 ljudi.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je na Twitteru da je "zaprepaštena" "odvratnim" raketnim napadom na željezničku stanicu, prenosi CNN.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na masakr je reagirao objavom na Twitteru. "Zastrašujuće je vidjeti kako Rusija napada jednu od glavnih postaja koje koriste civili koji se evakuiraju iz regije u kojoj Rusija pojačava svoj napad. Potrebna je akcija - više sankcija Rusiji i više oružja iz EU-a za Ukrajinu su u tijeku. Upravo je odobren peti paket sankcija EU-a", naveo je Michel.

Na Twitteru se javio i visoki povjerenik EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell. "Oštro osuđujem jutrošnji neselektivni napad Rusije na željezničku postaju u Kramatorsku, u kojem su ubijeni deseci ljudi, a mnogo više ih je ranjeno. Ovo je još jedan pokušaj zatvaranja puteva za bijeg onima koji bježe od ovog neopravdanog rata i uzrokovanja ljudske patnje", napisao jen Borrell.

Glasnogovornica Bijele kuće također je osudila "užasne i razorne slike" napada u intervjuu za CNN, prenosi BBC agenciju Reuters. Američko veleposlanstvo u Kijevu ne uzima u obzir bilo kakve demantije toga da ruske snage stoje iza jutrošnjeg napada na željezničku stanicu u Kramatorsku, prenosi The Guardian. Na Twitteru su objavili sliku koja prikazuje posljedice napada, uz poruku: "Ruski raketni napad na željeznički kolodvor Kramatorsk, središte za evakuaciju civila, u kojem su poginuli deseci ljudi, a više od 100 ozlijeđeno, još je jedan zločin koji je Rusija počinila u Ukrajini. Svijet će pozvati Putina na odgovornost".

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je da je "zaprepaštena" raketnim napadom. "Gađanje civila je ratni zločin. Pozvat ćemo Rusiju i Putina na odgovornost", objavila je Truss na svom službenom Twitter profilu, kako prenosi CNN.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osudio je posljednje zločine u Ukrajini. "U ime cijele Vlade osuđujem strašan zločin u Krematorsku u Ukrajini, gdje je ubijeno mnogo civila, što je još jedan dokaz brutalnosti ruske agresije", rekao je Plenković.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u priopćenju je optužio ruske snage da namjerno napadaju civile. "U nedostatku snage i hrabrosti da nam se suprotstave na bojnom polju, cinično uništavaju civilno stanovništvo. Ovo je zlo koje nema granica. A ako ne bude kažnjeno, nikad neće prestati", rekao je Zelenski, kako prenosi The Guardian.

U kasnijem video obraćanju finskom parlamentu, Zelenski je istaknuo da na postaji u vrijeme napada nije bilo ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba optužio je Rusiju za "namjerni pokolj" desetaka civila. "Rusi su znali da je željeznička postaja u Kramatorsku puna civila koji čekaju evakuaciju. Ipak, pogodili su je balističkim projektilom, ubivši najmanje 30 i ranivši najmanje stotinu ljudi. Ovo je bilo namjerno klanje. Svakog ratnog zločinca ćemo privesti pravdi", napisao je Kuleba na Twitteru.

Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, nazvao je napad "namjernim činom zastrašivanja". "Napad na željezničkoj stanici u Kramatorsku namjerni je čin zastrašivanja. Deseci su mrtvih i ranjenih civila. Obitelji s djecom koje su se pokušavale evakuirati. Svijet mora shvatiti: Rusija je teroristička država. Kupnjom nafte i plina financira se terorizam", naveo je Podoljak na Twitteru.

Pavlo Kirilenko, guverner istočne ukrajinske regije Donjeck, optužio je ruske snage za ispaljivanje kazetnog streljiva na željezničku stanicu, prenosi Guardian agenciju Reuters. Guverner je objavio fotografiju na kojoj se vidi nekoliko tijela koja leže na tlu pored mnoštva torbe i druge prtljage navevši: "'Rušisti' ('ruski fašisti') su jako dobro znali kamo ciljaju i što žele - htjeli su posijati paniku i strah, htjeli su ubiti što više civila".

"Ako su u početku isključivo... gađali željezničke pruge, sada nisu više u pitanju samo tračnice, nego i ispaljivanje projektila s kazetnim punjenjem na ljude. To je apsolutna potvrda da je ovaj (udar) bio namijenjen civilima", rekao je Kirilenko u obraćanju putem interneta.

U međuvremenu, Kremlj je zanijekao da je Rusija uključena u raketni napad na željezničku stanicu u Kramatorsku, kao je prenio Reuters. Obraćajući se novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruske oružane snage u petak nemaju nemaju na rasporedu misije u Kramatorsku.

Rusko ministarstvo obrane također je negiralo da su ruske snage odgovorne za napad, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA, kako je prenio Guardian. Agencija je citirala ministarstvo da je projektil bio tipa koji koristi samo ukrajinska vojska te sličan onom koji je 14. ožujka pogodio središte grada Donjecka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 16:32