KRAJ SUĐENJA

OSUĐEN NAJVEĆI BALKANSKI NARKOBOS Darku Šariću 20 godina za šverc 5,7 tona kokaina

Darko Šarić
 Peđa Milosavljević/CROPIX

Srpski narkobos Darko Šarić proglašen je u ponedjeljak krivim na beogradskom Specijalnom sudu za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu. Krivima su proglašeni i svi drugi optuženi. Šarić, kao ni njegov odvjetnik, nisu se pojavili u sudnici.

Tročlano sudsko vijeće utvrdilo je da su organizatori skupine krijumčara optuženi Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović. Vijeće je također utvrdilo da je organizator bio i Dragan Dudić "Fric", koji je ubijen krajem svibnja 2010., piše Blic .

Šarić je osuđen na 20 godina zatvora.

Ime Darka Šarića u javnosti se prvi put “pojavljuje” u listopadu 2009., kada su agencije prenijele da je urugvajska policija zapljenila 2,8 tona kokaina na jahti “Maui”, pod britanskom zastavom, u luci Santiago Vázquez, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tom su prilikom uhićene dvije osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali kokain s jahte prebaciti na prekooceanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Europa. Teret s drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije “Balkanski ratnik” američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja.

Paralelno, beogradska policija uhitila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

U siječnju 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna tjeralica.

Darko Šarić se nakon višegodišnjeg bijega, 18. ožujka 2014. godine, predao srpskim vlastima, nakon čega je uhićen i od tada se nalazi u pritvoru.

Tvrdio je da nije kriv ni po jednoj točki optužnice kao i da droga koja je zaplijenjena nije njegova pa je u više navrata optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu te optužbe smjestili.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, s obzirom da je još njih 13 u bijegu, devet je priznalo krivnju, a trojica su dobila status svjedoka suradnika, prenosi Blic .

U travnju prošle godine na Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog krijumčarenja više od 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu tijekom 2008. i 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 02:35