UKRALI DRAGULJE

Osuđeni akteri jedne od najspektakularnijih pljački u povijesti: ‘Bijeli kamen Saske‘ još nisu našli

Snimke nadzornih kamera pokazuju lopove s maskama i sjekirama kako razbijaju staklene vitrine u pokušaju da dođu do blaga
 Sebastian Kahnert/Afp

Petorica muškaraca su proglašeni krivima za pljačku dragulja u njemačkom gradu Dresdenu. Oni su 2019. ukrali dragocjenosti u vrijednosti od 113 milijuna eura iz državnog muzeja u Dresdenu.

Policija je kod njih pronašla mnoge dragulje, uključujući i mač optočen dijamantima, no strahuje se da ostatak ukradenog blaga nikada neće biti pronađen.

image
Sebastian Kahnert/Afp
image
Sebastian Kahnert/Afp

Optuženoj petorci, inače članovima zloglasne kriminalne obiteljske mreže, prijeti kazna zatvora od četiri do šest godina, piše BBC.

Pljačka je bila pomno planirana. Banda koja je živjela u Berlinu posjetila je mjesto pljačke nekoliko puta i unaprijed pripremili sve za ulazak. Kako bi prerezali šipke zaštitnog pokrova prozora koristili su hidraulički stroj za rezanje, a zatim su šipke ponovno zalijepili.

U jutarnjim satima 25. studenog 2019. godine su zapalili ploču s prekidačem u blizini muzeja kako bi ugasili struju u okolnim ulicama. Za to vrijeme su dvojica pljačkaša ušla u muzej.

Snimke nadzornih kamera pokazuju lopove s maskama i sjekirama kako razbijaju staklene vitrine u pokušaju da dođu do blaga u ‘Zelenom trezoru‘.

Zatim su po sobi pustili pjenu iz aparata za gašenje vatre, kako bi prikrili tragove. Pobjegli su u Audiju kojeg su kasnije ostavili na parkiralištu, zapalili, a zatim pobjegli natrag u Berlin.

image
Sebastian Kahnert/Afp
image
Sebastian Kahnert/Afp

- Postoje ljudi koji kradu umjetnine iz strasti prema umjetnosti, ali ovo je zapravo upravo suprotno, rekla je Marion Ackermann, direktorica dresdenske državne umjetničke zbirke i dodala da lopovi nisu imali pojma što su uzeli.

Strahovalo se da je sve blago izgubljeno zauvijek, no mnogi od ukradenih predmeta su vraćeni u muzej nakon što su trojica muškaraca sve priznali. Pristali su otkriti gdje se nalazi ukradeni plijen u zamjenu za blažu kaznu.

image
Sebastian Kahnert/Afp
image
Sebastian Kahnert/Afp

Unatoč tome, još uvijek nedostaje nekoliko ukradenih komada, a među njima je i vrlo rijedak dijamant, takozvani ‘Bijeli kamen Saske‘.

Ukradeni predmeti su bili dio riznice koju je u 18. stoljeću prikupio August Snažni, knez Saske. On je dizajnirao i Zeleni trezor u kojem su ti predmeti izloženi.

Ackermann kaže da je gubitak dijela zbirke posebno težak jer je koncept takav da posjetitelj treba vidjeti cijelu zbirku radi raznolikosti boja i kamenja.

Osim što je ova pljačka šokirala svijet umjetnosti, pokrenula je i pitanja o tome koliko su sigurnosne mjere muzeja dobre. Čak je i jedan od lopova na suđenju rekao da je bio iznenađen da su uspjeli prerezati prozorske rešetke neopaženo, iako je oprema za rezanje stvarala veliku buku.

image
Sebastian Kahnert/Afp
image
Sebastian Kahnert/Afp

Ackermann ipak tvrdi da je riječ o jednom od najboljih sigurnosnih sustava u Njemačkoj. No, dodala je, u sigurnosnom sustavu moraju zajedno funkcionirati mnogi aspekti, poput zgrade, organizacije i tehničkih pitanja, a u ovom slučaju mnogi od tih dijelova nisu funkcionirali.

Sustav za skeniranje vanjskih zidova muzeja je zakazao, a zaštitari koji su sjedili u sigurnosnoj sobi i na svojim monitorima vidjeli što se događa, nisu dovoljno brzo pozvali policiju.

Policija je otvorila istragu i protiv četvorice zaštitara zbog sumnje da su pomagali u pripremama krađe i presporo reagirali na samu provalu, piše BBC.

image
Sebastian Kahnert/Afp
image
Sebastian Kahnert/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:25