‘PUTINOV NOVČANIK‘

Osuđeni švicarski bankari: ‘Kakav violončelist, otkud njemu taj novac, znate li čiji je on prijatelj!?‘

Roldugin je položio u banku 30 milijuna dolara, a pritom nije dao vjerodostojno objašnjenje odakle je novac došao

Putin i Roldugin

 Ivan Sekretarev/Afp

Četvorica bankara koji su dopustili najboljem prijatelju Vladimira Putina i kumu njegove starije kćeri Marije da položi ogromne iznose u švicarske banke proglašeni su krivima zbog ‘nemara‘, piše BBC.

Bivši rukovoditelji ciriške podružnice ruske Gazprombanke osuđeni su na sedam mjeseci uvjetno zbog pomaganja violončelistu Sergeju Rolduginu, zvanom "Putinov novčanik".

Roldugin je navodno položio u banku oko 30 milijuna dolara između 2014. i 2016. godine, a pritom nije dao vjerodostojno objašnjenje odakle je novac došao. Tvrdio je bankovnim službenicima kako nije blizak ni s kojim ruskim javnim osobama i kako nije biznismen.

Prema švicarskom zakonu, banke su dužne odbiti ili zatvoriti račune ako sumnjaju u vlasnika računa ili izvor novca - a u ovom slučaju sumnja se da je pravi vlasnik položenog novca upravo Vladimir Putin.

Trojica osuđenih bankara su Rusi, a jedan je Švicarac. Svi su kazali kako će se žaliti na odluku švicarskog suda. Sud u Zürichu kazao je kako su četvorica službenika trebali posumnjati kada se ruski glazbenik pojavio s milijunima dolara, a nisu to učinili.

Sudac je rekao da nema sumnje da Roldugin nije pravi vlasnik novca koji je položio i objasnio kako su bankari trebali upitati odakle je novac došao ako Roldugin nije imao prikazanih prihoda.

Podsjetimo, financijske veze između ruskog predsjednika i Roldugina otkrivene su 2016. u sklopu Panamskih dokumenata, koji su uključivali curenje milijuna povjerljivih dokumenata iz odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca sa sjedištem u Panami.

Dokumenti su 2016. otkrili kako Roldugin ima 12,5-postotni udio u najvećoj ruskoj agenciji za TV oglašavanje, Video International. Također posjedovao je manjinski udio u ruskoj tvrtki za proizvodnju kamiona Kamaz, koja radi vojna vozila, kao i 15% tvrtke Raytar, registrirane na Cipru. Povrh svega, Roldugin je tada u svom vlasništvu imao i 3,2% dionica banke Bank Rossija, koju zapadni izvori smatraju bankom Putinovih ‘kumova‘, i koja se nalazi pod sankcijama od 2014. godine.

Inače, priča se da ruski predsjednik, koji je sada pod sankcijama Zapada, ima ogromno bogatstvo, od čega je dio uložen u inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:19