ŽIV DO DALJNJEGA

Osuđenik na smrt preživio tri pokušaja egzekucije: ‘U rujnu ćemo probati opet, servirat ćemo mu i 4. posljednji obrok‘

Robert Glossip jedan je od 25 osuđenika na smrt koje bi Oklahoma trebala pogubiti tijekom narednih 29 mjeseci

Soba za izvršenje smrtne kazne

 AFP

Osuđenik na smrt Richard Glossip (59) već tri je puta pojeo svoj "posljednji obrok", a uskoro bi mu američka savezna država Oklahoma trebala poslužiti i četvrti, piše Vice.

Naime, nakon što je zbog naručivanja ubojstva svog bivšeg poslodavca Barryja Van Treesea 2004. godine osuđen na smrt, Oklahoma ga je 2015. tri puta pokušala usmrtiti.

Prvi je pokušaj propao nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odgodio izvršenje kazne. Drugi pokušaj da ga se pogubi odgođen je svega tri sata prije izvršenja kazne. Treći je pokušaj otkazan nakon što su dužnosnici savezne države Oklahome otkrili da su pribavili krivu supstancu.

Oklahoma će ponovno pokušati 22. rujna ove godine.

Glossip je jedan od 25 osuđenika na smrt koje bi Oklahoma trebala pogubiti tijekom narednih 29 mjeseci.

Trideset četiri zastupnika u parlamentu Oklahome, 28 iz redova Republikanske te šest iz Demokratske stranke, žele da mu se ponovno sudi, a mnogi tvrde da je nevin.

image

Richard Glossip

AFP PHOTO/HANDOUT/OKLAHOMA DEPARTMENT OF CORRECTIONS

- Ako pogubimo Richarda Glossipa, borit ću se da Oklahoma ukine smrtnu kaznu. Proces nije čist - rekao je u lipnju ove godine zastupnik Republikanske stranke Kevin McDugle.

Kada je republikanski guverner Oklahome Kevin Stitt odbio odobriti novu istragu Glossipovog slučaja, zastupnici u parlamentu savezne države Oklahome naručili su vanjskog odvjetničkog ureda reviziju slučaja. Taj je odvjetnički ured zaključio da sudski proces nakon kojeg je Glossip proglašen krivim ne može biti temelj za osuđujuću presudu i smrtnu kaznu. U međuvremenu su se pojavile i tvrdnje da su tužitelji tijekom suđenja uništili važne dokaze.

- Richard Glossip je pretrpio tri mučna datuma za izvršenje smrtne kazne. Određivanje četvrtog datuma prije nego što se svi dokazi mogu predstaviti sudu nije pravedno - rekao je Glossipov odvjetnik Don Knight.

- Reakcija javnosti na nove dokaze u ovom slučaju jasno kazuje da žitelji Oklahome, čak i oni koji podržavaju institut smrtne kazne, ne žele da se pogubi nevin čovjek - dodao je Knight.

Glossip je prije svih dosadašnjih pokušaja da ga se pogubi naručio isti obrok - ribu s pečenim krumpirićima, Baconator iz restorana brze prehrane Wendy‘s, šejk od jagode i pizzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2022 14:59