POLICIJSKI IZVORI

Osumnjičeni za Khashoggijevo ubojstvo uhićen u Francuskoj: ‘Pokušavao se ukrcati na let za Rijad‘

Policijski izvor je muškarca uhićenog u utorak imenovao kao Khaleda Aedha Al-Otaibija, bivšeg pripadnika kraljevske garde Saudijske Arabije

Jamal Khashoggi

 Mohammed Al-shaikh/AFP

Jedan od osumnjičenih za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija uhićen je u utorak na aerodromu Roissy kod Pariza pri ukrcaju na let za Rijad, izjavili su policijski i pravosudni izvori.

Uhićenje se dogodilo nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao u Saudijskoj Arabiji s najmoćnijim čovjekom kraljevine, princom Mohammedom bin Salmanom kao prvi zapadni čelnik koji je posjetio zaljevsku monarhiju od ubojstva Khashoggija.

"Pozdravljam uhićenje jednog od Jamalovih ubojica danas u Francuskoj", napisala je na Twitteru njegova zaručnica Hatice Cengiz. "Francuska bi mu trebala suditi za njegov zločin ili ga izručiti nekoj zemlji koja je sposobna i spremna istinski istražiti i njega i osobu koja mu je naredila da ubije Jamala".

Khashoggi, kritičar princa Mohammeda, posljednji put bio je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada 2018. Turski dužnosnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i izneseno iz konzulata. Ostaci mu još nisu pronađeni.

Policijski izvor je muškarca uhićenog u utorak imenovao kao Khaleda Aedha Al-Otaibija, bivšeg pripadnika kraljevske garde Saudijske Arabije.

Uhićen je na temelju naloga koji je Turska izdala 2019., a francuski tužitelji pokrenut će postupak za izručenje toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2022 20:01