OTROVALI GA POLONIJEM

OSVANULA NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA Ovako je Litvinenkoizgledao samo par sati prije smrti

Riječ je o isječku iz video snimke ruskog redatelja Andreja Nekrasova
 litvinenkoinquiry.org

Posljednja fotografija Aleksandra Litvinenka snimljena dan prije njegove smrti po prvi puta je dospjela u javnost. Pokazana je na javnom saslušanju o smrti nekadašnjeg ruskog špijuna.

Riječ je o isječku iz video snimke ruskog redatelja Andreja Nekrasova. Zrnata forografija prikazuje ispijenog i mršavog Litvinenka sa sondom u nosu, oslabljenog od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem.

Nekrasov je intervjuirao Litvinenka 22. studenoga 2006. godine u Sveučilišnoj bolnici u Londonu, nekoliko sati prije nego što je pao u komu. Umro je sljedeće večeri na odjelu intenzivne njege.

Alex Goldfarb, Litvinenkov prijatelj, na javnom saslušanju je rekao da je Litvinenko pristao na snimanje jer je želio da svijet zna je naredba da ga se otruje stigla ravno iz Kremlja.

Fotografija otkriva ubrzano pogoršanje zdravstvenog stanja Aleksandra Litvinenka, čak i u usporedbi s prijašnjim snimkama također na bolničkom krevetu.

Aleksandar Litvinenko obolio je nakon susreta s dvojicom bivših KGB-ovaca 1. studenoga 2006. u londonskom hotelu Mayfair. Navodno su mu u zeleni čaj stavili polonijum-210, rijetki radioaktivni element.

Andrej Lugovoj i Dimitrij Kovtun, bivši KGB-ovci, osumnjičeni su za njegovo ubojstvo, no obojica poriču da su upetljani i zasad se nalaze u Rusiji, unatoč zahtjevu Britanije da ih izruče kako bi svjedočili na sudu.

Inače, nedavno je ugledni patolog koji je na Litvinenku radio obdukciju izjavio kako je njegov leš bio u tolikoj mjeri radioaktivan da su svi u prostoriji morali nositi dvostruka zaštitna odijela. Kazao je i da je to bila vjerojatno najopasnija obdukcija ikada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 18:14