UŽASNA DILEMA

OSVOJILA POLA MILIJARDE DOLARA NA LOTU I SAMO JE JEDAN POTEZ DIJELI OD PREUZIMANJA NOVCA Pravila igre su jasna, a ona preklinje da ih ovaj put zaobiđu

 
 Brendan McDermid / REUTERS

Tri puta je provjerila dobitne brojeve i potpisala listić. Gospođa iz New Hampshirea je znala da će se njezin život promijeniti na bolje. Osim u jednoj stvari, piše The Washington Post.

Gospođa koja je u siječnju na izvlačenju brojeva američke lutrije Powerball osvojila 560 milijuna dolara uskoro bi trebala postati vlasnica bankovnog računa na kojem će biti iznos s devet znamenki, ali pravila nalažu da cijeli svijet, uključujući njezine susjede, stare prijatelje, daljnu rodbinu, ali i spletkare i kriminalce, dozna tko je ona.

Još uvijek anonimna žena sada od suda traži da joj se novac uruči, ali da se njezino ime zadrži u tajnosti. U sudskom spisu koji je pribavio NewHampshire.com, gospođu se vodi kao N.N. (eng. Jane Doe).

- Ona već dulje vrijeme živi u (američkoj saveznoj državi) New Hampshire i aktivno doprinosi zajednici, rekao je odvjetnik gospođe Steven Gordon.

- Želi nastaviti svoj rad i želi biti slobodna ući u samoposlugu ili ići na javne događaje bez da je se prepoznaje kao dobitnicu pola milijarde dolara, dodao je.

S jedne strane su ljudi iz Powerballa koji tvrde da integritet igre ovisi o tome da se identitet dobitnika javno obznani kako bi se sam loto zaštitio od prevara. Žena iz malog grada koja drži veliki ček dok bljeskalice fotoaparata rade je snažan marketinški alat. S druge strane je žena koja želi nastaviti živjeti daleko od očiju javnosti i nesreće koja često zna zadesiti dobitnike lota.

Zakon, čini se, nije na gospođinoj strani.

Prema pravilima lutrije u New Hampshireu, ime dobitnika mora biti javno objavljeno, jednako kao i mjesto iz kojeg dolazi i iznos koji je osvojio. Savezna država dopušta da se novac stavi u anonimni investicijski fond, međutim to nije moguće budući da je žena već potpisala listić i bilo kakva promjena na njemu bi značila da neće osvojiti novce.

Izvršni direktor državnog odjela za lutriju Charlie McIntyre rekao je da se povjerenstvo konzultiralo s državnim odvjetnikom koji je rekao da se dobitnik mora poštivati zakone kao i svi drugi.

- Odjel za lutriju New Hampshirea razumije da je osvajanje 560 milijuna dolara događaj koji nekome može promijeniti život, stoji u izjavi.

- Kako smo tijekom godina uručili nekolicinu dobitaka osvojenih na Powerballu, razumijemo i da su procedure tu kako bi se osigurali sigurnost i integritet lota, naših igrača i igara. Premda poštujemo želju igrača da ostane anoniman, pravila diktiraju da se protokol mora poštovati, dodaje se.

Oprez spomenute gospođe je možda opravdan budući da je povijest prepuna primjera lošeg upravljanja na lotu osvojenim novcem.

Jedna je osoba sa svojim dobitkom kupila vodeni park dok je Craigory Burch Jr. dva mjeseca nakon dobitka orobljen i ubijen zbog nešto više 434 tisuće dolara. Abraham Shakespeare je 2006. godine osvojio 30 milijuna dolara na lotu. Ubrzo nakon toga prišla mu je Dorice "Dee Dee" Moore s idejom da napiše knjigu o osobama koje su ga iskorištavale. Kasnije mu je postala financijska savjetnica te mu je i sama uzela novce. - Sve mu je uzela, rekao je asistent državnog odvjetnika Jay Pruner na sudu. - On je to otkrio i zaprijetio joj je da će je ubiti. Ona ga je preduhitrila te ga je ubila, dodao je.

Da je loto igrala u Hrvatskoj, nepoznata gospođa ne bi morala brinuti o objavi svojih podataka jer Zakon o igrama na sreću u članku 66. od priređivača igara na sreću i njihovih zaposlenika zahtijeva da se osobni podaci dobitnika drže u tajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2021 13:19