SRPSKI NARKOBROD

OTAC I SIN IZ MJESTA U BLIZINI GRANICE S RH PALI ZBOG ŠVERCA ČAK 800 KG KOKAINA Njihova obitelj u šoku: 'Jedva krpamo kraj s krajem, u kreditima smo'

 
Jedrilica i zaplijenjeni kokain
 MUP Srbija

U zajedničkoj akciji policija Španjolske, Velike Britanije i Srbije u Atlantskom oceanu, u blizini Azorskih otoka, zaplijenjeno je 800 kilograma kokaina izuzetne čistoće, a srpski mediji danas donose izjave članova obitelji uhićenih srpskih državljana.

- Jedva krpamo kraj s krajem, u kreditima smo. Joj, Dragane, što nam napravi! Ne znam kako ću ovo preživjeti - izjavila je novinarima Kurira Anđelija Đanković komentirajući vijesti o hapšenju svog muža i sina, Mirka i Dragana Đankovića iz Šida.

Prema njenim riječima njen suprug je imao mirovinu od 21.000 dinara, a sin je popravljao i prodavao računala. Susjedi, međutim, tvrde da su Đakovići uvijek živjeli na visokoj nozi, vozili skupe automobile i nosili odjeću s potpisima.

Anđelija Đanković tvrdi za "Kurir" kako je točno da je njen sin putovao u Meksiko, ali da je ondje otišao jer je njegov prijatelj Vladislav planirao kupiti jedrilicu, "da je srede i da onda zajedno prevoze turiste i tako zarađuju". - Zato je išao u Meksiko, sa Vladislavom, koji je inače jako fin. I taj Rus je Vladislavov prijatelj - kaže.

Dragan je, kako kaže, u Meksiko otputovao u travnju, mjesec dana nakon što su Vladislav i Rus otišli da kupe jedrilicu.

MUP Srbija

- Kada se vratio, bio je sav šugav i prljav, rekao je da nije imao tamo gdje ni da se okupa. Dok je bio tamo, Mirko mu je slao novac da bi imao što jesti, ali i za avionsku kartu da se vrati. Nekoliko puta je pokušavao poslati novac, ali nije uspio zbog prezimena. Nije slao samo Draganu, slao je i Vladislavu i Rusu - tvrdi ona. Suprug joj je, kako ona kaže, bio automehaničar, ali je već nekoliko godina u invalidskoj mirovini zbog teške ozljede na radu.

- Primao je 11.000 dinara, a od prošle godine 21.000. Moj Dragan je odmalena volio računala, 15 godina je držao trgovinu za popravak računala. Ali kada se razveo, zatvorio je dućan i radio od kuće, bio je zatvoren i jako je patio zbog razvoda - tvrdi majka uhapšenog koja dodaje da su im specijalci upali u kuću dok su još spavali.

- Pitali su koga sve ima u kući. Muž i ja smo im rekli da je tu samo sin Dragan i odmah su otišli na kat. Sin je bio samo u boksericama. Stavili su mu lisice. Bio je šokiran, problijedio je. Pretresli su cijelu kuću, našli su 1200 eura i 20.000 dinara, koje smo Mirko i ja čuvali za drva i grobno mjesto. Kod Dragana su našli 150 eura, koje je on dobio dan ranije od prodaje laptopa i monitora - priča majka i supruga uhapšenih.

MUP Srbija

Kao vođa kriminalne grupe, kako je priopćeno u srpskom Tužiteljstvu za organizirani kriminal, osumnjičeni je Vladislav Funštajn, inače skiper, koji je u trenutku zapljene bio na jedrilici.

Kako se sumnja, on je osmislio cijelu operaciju, a za svoje najbliže suradnike uzeo je oca i sina iz Šida, Mirka (66) i Dragana Đankovića (39). Ova dvojica uhićena su u Srbiji, a kako se sumnja, oni su bili financijeri kriminalne grupe.

Prema prvim informacijama, a na to dodatno ukazuju i dokazi koje je policija prilikom pretresa njihovog obiteljskog doma pronašla, oni su osiguravali logističku podršku, uplatama novčanih sredstava neophodnim za financiranje puta i transporta.

Upravo jedan od uhapšenih u Srbiji Dragan Đanković kroz niz fotografija na Facebooku koje je objavljivao od siječnja do travnja ove godine raskrinkao je njihove mutne radnje.

Inače, kako se sumnja, povod Đankovićevog odlaska u Meksiko bio je prepravljanje jedrilice kako bi kokain mogli sakriti u nju. Nakon toga, oni su čekali pogodan trenutak da svoje planove pretvore u djelo. U međuvremenu, počeli su suradnju sa mladićem iz Meksika E. A. A. C. (24) i državlljaninom Rusije S. R. (48), koji su uhapšeni na jedrilici prilikom zapljene kokaina, kao i s državljaninom Srbije B. I. koji je u bijegu.

MUP Srbija

Kako smo izvijestili u ponedjeljak, tržišna vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje na oko 50 milijuna eura, a kokain je zaplijenila španjolska policija, uz pomoć operativnih informacija koje su im dostavili pripadnici Službe za borbu protiv organiziranog kriminala Ministarstva unutarnjih poslova Srbije.

U konstrukciji jedrilice pritom je uz kokain pronađena i različita računalna oprema, više mobilnih telefona i obilna dokumentacija, a policija je uhapsila i trojicu osumnjičenih članova organizirane kriminalne grupe, koja se tereti da se u dužem periodu bavila krijumčarenjem velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Europu.

Kako piše Blic, na nekim paketima sa kokainom nalazila se fotografija Gavrila Principa, a na nekima oznaka za ruski tenk T-26, što je i vidljivo na jednoj od policijskih fotografija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30