UBILI TRI TINEJDŽERICE

Otac, majka i sin krivi za četverostruko UBOJSTVO IZ ČASTI: Utopili ih u rijeci jer su imale dečke, markirale nastavu i nosile seksi odjeću

Troje Afganistanaca kanadski je sud u nedjelju proglasio krivima za četverostruko “ubojstvo iz časti”. Otac, majka i sin dobili su doživotnu kaznu zatvora zbog utapanja triju tinejdžerica te jedne 52-godišnje žene “jer su osramotile obitelj”. Slučaj je šokirao zemlju i tamošnju, dobro integriranu, muslimansku zajednicu s obzirom na to da su ubojstva iz časti u njoj rijetkost. - Riječ je o hladnokrvnom, sramotnom ubojstvu zbog izopačenog koncepta časti - objasnio je sudac Robert Marangeri te dodao kako je teško zamisliti gnusniji, nečasniji i prezira dostojniji zločin od onog koji su počinili Muhamad Šafia (58) i njegova supruga Tuba Jahia (42) uz pomoć sina Hameda (21). Kanadski ministar pravosuđa ubojstva je nazvao ‘barbarizmom, neprihvatljivim u Kanadi’.

‘Sve je bila nesreća’

Naime, roditelji i brat protivili su se zapadnjačkom stilu života koji su prihvatile Zainab (19), Sahar (17) i Giti (13), a smetala im je i Muhamadova prva supruga Rona Amir (52) jer nije osuđivala “nečasno” ponašanje djevojčica. Kako je ustvrdila optužba, majka, otac i sin odlučili su ubojstvo provesti u djelo za vrijeme izleta na slapove Niagare. Žrtve su, tvrdio je tužitelj, utopili, a potom ih stavili u automobil i gurnuli u riječni kanal. Optuženi su, pak, tvrdili da je sve bila nesreća. I nakon izricanja presude troje optuženih poreklo je zločin. - Nismo kriminalci, nismo ubojice, nismo počinili zločin i ova je presuda nepravedna - rekao je Muhamad Šafija. Supruga Tuba Jahija u suzama je izjavila da “nije ubojica, nego je majka”. Sin je izjavio da “nije utopio svoje sestre”. No, sud je povjerovao svjedocima koji su čuli prijetnje oca da će “ubiti najstariju kćer jer je pobjegla od kuće”, a isto učiniti i s drugom kćeri jer je u zabranjenoj vezi. Ova afganistanska obitelj u Kanadu se doselila 2007. Rodnu zemlju napustili su 1992. Bogati poduzetnik Šafija oženio je Jahiju jer prva supruga nije mogla imati djecu. No, Rona Amir nastavila je živjeti s njim iako je poligamija zabranjena.

Kurve i izdajice

U kući je otac bio dominantna ličnost, a kad ga nije bilo, glavnu je riječ preuzimao sin. Mjeseci uoči ubojstva bili su ispunjeni svađama i nasiljem.

Mnogi su tijekom suđenja tvrdili da se tragediju moglo spriječiti da su institucije pravodobno reagirale. Naime, otac je najstarijoj kćeri Zainab zabranio odlazak u školu na godinu dana jer ima mladića. Zainab je zbog toga pobjegla u sklonište za zlostavljane žene, a on joj je prijetio da će je zbog toga ubiti. U sobi srednje kćeri, Sahar, roditelji su pronašli kondom i fotografije na kojima se grli s dečkom. Od roditelja je tajila tu vezu, dijelom i zato jer je on kršćanin. To je vjerojatno presudilo u njenu slučaju. Najmlađa kći Giti, markirala je nastavu, padala na ispitima, a u školu je dolazila u izazovnoj odjeći i krala. Službama je jednom prilikom rekla da to radi kako bi je smjestili u posvojiteljski dom.

Šafijina prva supruga u dnevniku je, pak, pisala da je muž tuče, a da ga njegova druga supruga naziva sluškinjom. Tužitelji su na sudu pustili snimke iz doma optuženih, načinjene nakon smrti djevojaka i prve supruge. Otac mrtve kćeri psuje, naziva izdajicama obitelji, čak i kurvama te priziva “đavola da im onečisti grobove”.

- Nema gore izdaje i grijeha od toga što su one napravile. Ma, neka me stave i na vješala... ništa mi nije milije u životu od moje časti - kaže Šafija. Osuđeni članovi obitelji najavili su žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:22