ARKANSAS

Otac može tužiti liječnika koji je izveo pobačaj čak i u slučaju incesta i silovanja

 REUTERS

Pitanje pobačaja jedno je od ključnih društvenih i političkih pitanja u modernom svijetu. Oko njega su se nedavno lomila koplja u Poljskoj pa je vlada odustala od rigoroznog zakona.

Sve je više glasova i u Irskoj da se također restriktivni zakon promijeni. A i u Hrvatskoj je ta tema svako malo u žiži zbivanja. U Sjedinjenim Državama to je izuzetno osjetljiva tema koja nije dominirala prošlim izborima, ali je bila stalno prisutna.

Svjetonazor

Donald Trump je konačno definirao da je protiv pobačaja te najavio da će imenovati i suce takvog svjetonazora. Naime, pobačaj je u SAD-u odobren zakonom Roe protiv Wade 1973. godine. No, savezne države po tom pitanju imaju dosta široke ovlasti. Tako je Arkansas donio zakon koji je na noge dignuo brojne aktiviste, i to ne samo one koji se protive pobačaju. Zakon, naime, daje pravo mužu, ako je otac djeteta koje majka želi pobaciti, da podigne građansku tužbu protiv liječnika kojom traži novčanu kaznu ili sudsku zabranu za liječnika da nastavi s procedurom.

To isto pravo imaju i roditelji ili skrbnici u slučaju da je trudnica maloljetnica. Ako je, pak, žena zatrudnjela nakon silovanja u obitelji, tada muž ne može tužiti liječnika, ali može zabraniti pobačaj. Osim toga, zbog odredaba vezanih uz tehničku provedbu pobačaj je gotovo nemoguće izvesti nakon četrnaestog tjedna. I to vrijedi i za slučajeve silovanja ili incesta.

Protuustavno

Američka udruga za ljudska prava (ACLU), organizacija koja je stala u zaštitu brojnih ljudi koji su bili zaustavljeni na ulasku u SAD nakon što je Trump donio zabranu ulaska državljana 7 zemalja, oštro je reagirala tvrdeći kako se time stvara novo pravo - pravo supruga ili člana obitelji da tuži liječnika. “Ne mogu shvatiti koja je bila namjera, ali mi smo izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog odredaba i zakona u cjelini koji je protuustavan”, rekla je Holly Dickson, direktorica ACLU u Arkansasu. Protiv sličnog su zakona podignute tužbe u Louisiani, Alabami, Mississippiju i Zapadnoj Virginiji i svugdje je pao na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:01