KOSTURI, OLUPINE, ALATI...

Otapanje ledenjaka razotkrilo tajne koje su Alpe čuvale desetljećima: ‘Pa ovaj avion se srušio 1968.!‘

Planinari iz Francuske pronašli su dijelove kostura na ledenjaku Chessjen u južnom kantonu Valais u Švicarskoj. No to nije sve...

ledenjak Aletsch najveći je u Alpama

 Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia/Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Prošloga tjedna planinari u švicarskim Alpama pronašli su jedan skup ljudskih ostataka, a planinski vodič olupinu srušenog zrakoplova. Ovi ostaci stari su oko 50 godina. Nešto ranije, krajem srpnja, pronađeni su ljudski ostaci osobe za koju se nagađa da je stradala 1980-ih godina. Svi oni postali su vidljivi jer se ledenjaci u Alpama tope te su samo neki u nizu novih predmeta koji se otkrivaju zahvaljujući globalnom zatopljenju, piše Business Insider.

U srijedu, 3. kolovoza, planinari iz Francuske pronašli su dijelove kostura na ledenjaku Chessjen u južnom kantonu Valais u Švicarskoj. Dario Andenmatten, upravitelj planinske kolibe iz koje mnogi planinari kreću na uspon, za The Guardian je rekao kako misli da je osoba umrla 70-ih ili 80-ih godina prošloga stoljeća.

Krajem srpnja dvojica planinara pronašli su tijelo na ledenjaku Stockji, u blizini skijališta. Jedan od njih, Luc Lechanoine, rekao je za švicarske novine Blick da su ostaci bili mumificirani i malo oštećeni te da je osoba nosila odjeću u stilu 80-ih.

Policija još uvijek radi na identificiranju oba skupa ostataka, navodi The Guardian.

Dan nakon kostura s ledenjaka Chessjen, 4. kolovoza, planinski vodič pronašao je ostatke avionske nesreće na ledenjaku Aletsch, objavile su lokalne vlasti. Policija je izvijestila da su istragom utvrdili kako je riječ o dijelovima aviona Piper Cherokee koji se srušio na ledenjak 30. lipnja 1968. godine.

image

ledenjak Aletsch najveći je u Alpama

Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia/Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

- U vrijeme nesreće, prije više od 50 godina, tehnička sredstva za izvlačenje olupine zrakoplova na teško pristupačnim terenima bila su ograničena. Zbog otapanja ledenjaka, naročito tijekom ljeta, moguće je da se iz leda pojave druge stvari ili dijelovi olupine - priopćila je policija.

Sve veći broj istraživanja sugerira da se, kako se svijet zagrijava zbog klimatskih promjena, mnogi alpski ledenjaci i drugi ledenjaci diljem svijeta otapaju i povlače. Zato ovakvi pronalasci nisu rijetkost.

U posljednjem desetljeću, Združeno zapovjedništvo za ratne zarobljenike i nestale u ratu, čije je sjedište na Havajima, radilo je na pronalaženju ostataka 52 pripadnika službe koji su poginuli kad se njihov vojni transportni zrakoplov srušio na planinu na Aljasci 1952. godine.

- Kako se ledenjak topi i pomiče, više materijala izlazi na površinu - rekao je na konferenciji za medije 2013. godine Gregory Berg, forenzički antropolog. Berg je vodio tim zadužen za ispitivanje ostataka koji su "izronili" iz ledenjaka koji se tope.

U novije vrijeme, u zapadnoj Mongoliji i Norveškoj, topljenje leda otkrilo je krhke, prethodno smrznute artefakte. Među njima su drevni alati, užad, koplja i strijele, naveo je William Taylor, arheolog sa Sveučilišta Colorado Boulder. Taylor je objasnio da topljenje leda znanstvenike ograničava na uzak vremenski okvir u kojemu te objekte moraju osigurati prije nego što ih oštete ili pokvare vremenski uvjeti i izloženost prirodnim elementima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:01