POTRAGA ZA DJEVOJČICOM

OTETA MONIKA U LOŠEM ZDRAVSTVENOM STANJU? Srpski mediji objavili psihoprofil silovatelja za kojim traga cijela zemlja: 'Psihopat koji zna što radi'

 
Nestala Monika Karimanović
 Vlado Kos/Cropix / nestalisrbija.rs

Policijska potjera za Ninoslavom Jovanovićem, serijskim silovateljem poznatijim po nadimku Malčanski berberin (Malčanski brijač) traje od kako su se pojavile indicije kako baš on ima veze sa otmicom dvanaestogodišnje Monike Karimanović koja je nestala 20. prosinca rano ujutro, na putu do škole.

Za njim tragaju specijalne jedinice MUP-a, nekoliko stotina policajaca, psi tragači, a na terenu je i helikopter, piše srbijadanas.

Još stotinjak policajaca uključeno u potragu, trenutno na terenu oko 400 pripadnika policije. U potrazi je angažirano i mnoštvo pripadnika MUP-a, prije svega policajci koji dobro poznaju teren, jedinice sa lovačkim psima...

Opsežna potraga obavljena je i tijekom noći s četvrtka na petak. Policija pretražuje aposultno sve, dvorišta, šupe, štale i svaku lokaciju za koju se sumnja da je Malčanski berberin mogao iskoristiti kao skrovište, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, potraga je na kraju išla u drugom smjeru, kada je otkriveno da sa nestankom djevojčice veze ima upravo ozloglašeni Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin. Ovaj nadimak manijak je dobio jer je svoje žrtve šišao na kratko.

Informacije do sada

Monika je nestala 20. prosinca ove godine na putu prema školi, a potraga za njom sada ulazi u sedmi dan.

Četvrtog dana potrage u gustom šiblju kod obližnjeg sela Malča pronađen je njen ruksak, inače pronađen u dobro napravljenom skrovištu, gdje su pronađeni i šator i vreća za spavanje.

U međuvremenu je otkriveno i da danima nema višestrukog silovatelja iz Malče, Ninoslava Jovanovića, poznatijeg kao "Malčanski berberin". Petog dana potrage policija je zatražila pomoć od građana ukoliko ga primjete, da im odmah jave

Jedna od dojava otkrila je da je Malčanski berberin viđen kako sa djevojčicom ide ka pruzi od Malče ka Knjaževcu.

Potraga po selima oko Knjaževca otkrila je da je provaljeno u tri kuće, iz njih je uzimana hrana, a u štali jedne kuće pronađena je ošišana kosa za koju se sumnja da pripada Moniki

Kuća u kojoj su pronađeni tragovi njihovog boravka u vlasništvu je oca supruge brata Ninoslava Jovanovića.

Tijekom potrage za Malčanskim berberinom i Monikom u četvrtak navečer su pronađeni dupli tragovi stopala.

Policijska potraga nastavila se u noći sa četvrtka na petak, piše srbijadanas.

Prema riječima stručnjaka koji su tijekom ranijih hapšenja analizirali Jovanovića, radi se o jako inteligentnoj osobi koja ima psihopatske crte osobnosti i koju šišanje žrtava zapravo uzbuđuje!

Od četvrte godine, navode, liječio se, piše srbijadanas, od poremećaja ponašanja, a majka ga je kažnjavala upravo batinama i šišanjem! Psihologinja Aleksandra Janković objašnjava da je vrlo vjerovatno da se on sada identificira sa svojim zlostavljačem!

'Psihopat koji zna što radi'

- Riječ je o psihopatu koji vrlo dobro i pažljivo planira šta će napraviti. Svoje žrtve šiša iz dva moguća razloga. Vrlo je vjerovatno da je Jovanović i sam bio maltretiran i zlostavljan u mladosti i da on sada primjenjuje sve ono što je nad njim bilo primjenjivano.

Opet, šišanje žrtava može biti i potreba napasnika, koji ovim činom pokušava poniziti žrtvu - tvrdi psihologinja.

Da je riječ o opasnoj i vrlo inteligentnoj osobi, govori i to što danima uspijeva bježati od policije. Ipak, krug oko njega je sužen i, prema posljednjim informacijama, policija je opkolila četiri sela - Glogovac, Vasilj, Podvis i Orešac, jer se sumnja da se Jovanović sa djevojčicom krije upravo u jednom od njih!

Problem je i što ima dosta praznih kuća, od kojih su mnoge napuštene, piše srbijadanas.

Ono što dodatno otežava potragu je to što je, po svemu sudeći, Jovanović izmanipulirao djevojčicu pa ju je uvjerio da krene s njim, bez otpora.

Svjedoci koji su ih vidjeli kažu da nije koristio nikakvu silu prema njoj. Kad su išli prugom, prvi je bio Jovanović, a Monika je išla za njim.

Bez hrane i pića

S druge strane, pišu srpski mediji, postoji bojazan da je djevojčica u lošem zdravstvenom stanju.

- S obzirom na to da se kriju po šumi i napuštenim štalama i kućama, vjerovatno nemaju puno hrane sa sobom i iscrpljeni su. Poseban problem je voda, koju uzimaju sa napuštenih bunara, koji su u lošem stanju, zbog čega postoji mogućnost da će se otrovati.

Ovu sumnju dodatno je pojačalo i to što su u nekim kućama u kojima je boravio Jovanović sa svojom žrtvom pronađeni tragovi povraćanja.

Jovanović je, naime, prvi put za silovanje djevojke i devojčice 1996. godine osuđen na deset godina zatvora i pušten nakon devet godina, da bi odmah počinio novo krivično djelo.

Oteo je i silovao djevojčicu od 12 godina, zatim je oteo još jednu djevojčicu, koja je pak pobjegla od njega.

Tada je osuđen na 15 godina, ali mu je sud smanjio kaznu na 12 godina.

Javila se sestra ubijene Tijane

Izašao je iz zatvora u siječnju prošle godine, nakon čega je preko društvenih mreža uznemiravao žene, a pisao je i na stranici za otkup kose, zbog čega je i uhapšen u listopadu prošle godine i u zatvoru opet bio pet mjeseci.

Saška Jurić, sestra tragično nastradale Tijane Jurić koju je 2014. ubio mesar iz Surčina Dragan Đurić, objavila je nedavno potresan status na društvenoj mreži Instagram.

Podsjetimo, 2014. godine Srbiju je potresao stravičan zločin. Naime, u noći između 25. i 26. lipnja u selu Bajmok kod Subotice, mesar iz Surčina Dragan Đurić presreo je Tijanu Jurić, te je oteo, silovao i ubio.

View this post on Instagram

Vi! Koji smatrate da se zveri mogu popraviti. Vi! Koji ste dali saglasnost da zver opet udahne slobodu koje nije dostojan. Vi! Koji ste potpisali protiv kazne doživotnog zatvora, jer smatrate da zveri treba da imaju pravo na nadu... Svi vi treba da primite u kuću jednog Mališu Jevtovića, Malčanskog berberina, Dragana Đurića, Vladicu Rajkovića, Darka Kostića. Pa pošto smatrate da ti ljudi mogu da se resocijalizuju, onda neka žive pod vašim krovom, neka se igraju sa vašom decom, neka čuvaju vašu decu dok ste vi na poslu. Da li biste na to pristali? Sebični ste. Sebični ste, jer ne znate kakva je bol živeti život bez svog života. Ne znate kako je probuditi se u sobi u kojoj ugledate prazan krevet, umesto voljenog bića. Sebični ste, jer vam je bitnija profesija od ljudskosti. Sebični ste, jer vas boli briga kako je jednoj porodici koja traga za svojim detetom, a vi ste pustili na slobodu istu tu zver. Ova deca su imala svoje snove, svoje želje, nade. Ako im je neka zver to oduzela, zašto dajete zverima prava na nadu? Kakva nada bre? NAGON SE NE LEČI!!! “Imate li duše dušmani?”

A post shared by Сашка (@saskajuric) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:05