SLUČAJ ALEXA BATTYJA

‘Oteti‘ dječak pronađen nakon 6 godina otkrio detalje bijega: ‘Počeo sam sumnjati, a onda uzeo baklju, 100 eura i nož‘

Batty tijekom proteklih šest godina nije išao u školu, ali je učio jezike, matematiku i računarstvo kad god bi nabasao na neki udžbenik

Alex Batty

Tinejdžer koji je nestao sa svojih 11 godina pronađen je prošlog tjedna u Francuskoj, a sada je ispričao što je sve prethodilo njegovom povratku kući i normalnom životu.

Naime, nakon što se posvađao s 43-godišnjom majkom Melanie, sada 17-godišnji Alex Batty okrenuo je leđa hippie stilu života.

Želeći voditi normalan život, mladić pobjegao iz unajmljene kuće u francuskim Pirinejima, piše The Sun.

Nakon što je šest godina lutao Europom, Batty je tabloidu The Sun otkrio kako je napustio majku i 64-godišnjeg djeda Davida. "Posvađao sam se s majkom i pomislio - otići ću jer ne mogu živjeti s njom", rekao je Batty.

Batty je prošlog tjedna u dva dana prevalio 35 kilometara. Jedan ga je dostavljač spazio u 3:00 sati kako po jakoj kiši hoda cestom kroz francuske Pirineje i stao. Dostavljač mu je dao svoj mobitel i Batty je svojoj sadašnjoj skrbnici, 68-godišnjoj Susan Caruana, poslao sljedeću poruku: "Bok, bako. Alex je. Molim te, dođi po mene."

Dostavljač je tinejdžera potom odvezao u obližnju policijsku postaju.

Batty je nestao kada je 2017. kao 11-godišnjak bio na ljetovanju u Španjolskoj. On i njegova skrbnica Caruana susreli su se prošle subote u njezinom domu kod Manchestera.

Nedavno je uspio nagovoriti svoju majku da unajmi kuću koja se nalazi bliže većih gradova.

Međutim, Battyju je konstantno seljenje dozlogrdilo, a nije više voljan raditi u polju kako bi imao za hranu i stanarinu. Mladić je tijekom šest godina izbivanja iz Engleske stekao samo jednog prijatelja koji je bio njegovih godina - jednu Španjolku koju je upoznao u jednom kafiću.

Batty tijekom proteklih šest godina nije išao u školu, ali je učio jezike, matematiku i računarstvo kad god bi nabasao na neki udžbenik.

Mladić je The Sunu rekao da je u nomadski život koji je živio sa svojom majkom počeo sumnjati kada je imao 14 godina. Ti su osjećaji postali snažniji prije otprilike godinu dana. Batty je tada počeo razmišljati o karijeri u računarstvu. Kad je imao 16 godina, mladić je s djedom razgovarao o povratku u Englesku. Njegova je majka bila protiv toga jer je, kako je rekao Batty, protiv države, protiv cijepljenja. Stalno mu je govorila da će postati "rob sustava".

Batty je djeda posljednji puta vidio 9. prosinca, kada su njih dvojica i dječakova majka useljavali u kuću na jugu Francuske. Batty je iz te kuće pobjegao 11. prosinca oko ponoći.

Svoj je ruksak napunio odjećom te uzeo skejt, baklju, 100 eura i švicarski nožić. Htio je, kako je rekao, dočepati Toulousea koji je od kuće u kojoj je živio bio udaljen oko 112 kilometara. Kako bi majku i djeda zaštitio od policije, rekao je da je četiri dana planinario. Batty se u Francuskoj koristio imenom Zack Edwards.

Kada ga je dostavljač sreo, Batty je bio jako umoran i rekao mu je što je napravio. "Nisam bio siguran je li mi povjerovao jer je samo nastavio raditi svoj posao. Ja sam mu pomogao dostaviti pakete koje je imao u svom vozilu", dodao je mladić. "Dao mi je svoj mobitel i javio sam se baki", ustvrdio je Batty.

Mladića je potom preuzela policija. Pet su mu puta uzeli otiske prstiju, a zatim su njegove fotografije poslali njegovoj baki Susan Caruana.

Batty je subotu stigao na aerodrom u Toulouseu gdje su ga dočekali drugi djed. "Bio sam jako sretan i odmah sam ga zagrlio", rekao je mladić. U Manchester je stigao istoga dana u 20:13 sati.

Policija ga je potom odvezla do kuće u kojoj živi njegova baka. Batty je rekao da je počeo drhtati kad ju je vidio te da ju je odmah zagrlio.

"Otkad sam se vratio osjećam se dobro. Puno mi pomažu policija i socijalna služba. Želim ići u školu. Nastavit ću učiti francuski koji prilično dobro razumijem. Želim se baviti računarstvom", rekao je Batty.

Britanski je sud u četvrtak odlučio da će biti pod njegovom pravnom zaštitom, a Susan Caruana će o njemu brinuti dok ne napuni 18 godina, što će se dogoditi za dva mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:17