KONTROVERZNI POSJET

'OTIŠLA JE U LOGOR DACHAU NA PREDIZBORNO ISPIJANJE PIVA' Napali njemačku kancelarku Angelu Merkel

Nakon posjete koncentracijskom logoru, Merkel održala predizborni skup u šatoru na sajmu u Dachauu
German Chancellor Angela Merkel of the German Christian Democratic Union (CDU) drinks a beer after her speech at a campaign event of the Christian Social Union (CSU) in a beer tent in Dachau, southern Germany on August 20, 2013. Before Merkel became the first German Chancellor to visit the Concentration Camp Memorial in Dachau, but critics slammed her decision to include the stop on an election campaign swing. AFP PHOTO / GUENTER SCHIFFMANN
 AFP

Angela Merkel posjetila je Dachau kao prvi njemački kancelar koji je bio u tom koncentracijskom logoru u kojem su ubijene tisuća Židova u holokaustu.

U kratkom i emocionalnom govoru rekla je da joj to mjesto izaziva "duboku tugu i sram", upozoravajući na to da se suočavamo sa opasnom ravnodušnošću.

Oko 30.000 Židova ubijeno je u Dachauu, prvom koncentracijskom logoru nacističke Njemačke otvorenom još u ožujku 1933. godine u blizini Münchena, neposredno nakon Hitlerovog dolaska na vlast. Dachau je simbol strašnog i neusporedivnog poglavlja naše povijesti, rekla je kancelarka.

- U isto vrijeme, ovo mjesto je neprestano upozorenje: kako je Njemačka došla do točke gdje se ljudima oduzimalo život zbog njihovog porijekla, religije…ili njihove seksualne orijentacije? - zapitala se Merkel, aludirajući na to da su u nacističkim logorima ubijene i na tisuće homoseksualaca.

Velika većina Nijemaca zatvorila je oči pred time što se događa, podsjetila je kancelarka i poručila da je cilj njene posjete da bude most od prošlosti do sadašnjosti. i budućnosti koju nastavljamo graditi. BBC prenosi kako je kancelarkinu posjetu pozdravio Max Mannheimer, 93-godišnji preživjeli zatočenik Dachaua.

"To je velika čast i povijesni događaj za nas preživjele", izjavio je Mannheimer, koji je izgubio šest članova obitelji u holokaustu. Međutim, na Merkel su se obrušili opozicijski političari u Njemačkoj. "Ako ozbiljno želite odati počast na takvom mjestu užasa, nećete otići tamo usred izborne kampanje", osudila ju je Renata Künast, liderica Zelenih.

Süddeutsche Zeitung napisao je da Merkelici nije bilo pametno odavati počast žrtvama nacizma usput, uz predizborni skup u pivskom šatoru na sajmu u Dachauu. Nakon posjete u Dachauu Merkel je u rasporedu imala predizborni govor, prenosi Deutsche Welle. To je neukusna i neprihvatljiva kombinacija, napala ju je liderica Zelenih. Izbori u Njemačkoj zakazani su za kraj rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:30