NOVINARKA NA ZADATKU

Otišla na jeftinu operaciju mršavljenja, liječnik u poznatoj klinici je zgrozio: ‘Jedite kao svinja!‘

Iz bolnice Ekol su u potpunosti odbacili sugestiju da primaju pacijente koji ne zadovoljavaju međunarodne smjernice i kriterije

Ilustrativna fotografija

 Zoonar Gmbh/Alamy/Alamy/Profimedia/Zoonar Gmbh/alamy/alamy/profimedia

Turski liječnik koji prodaje ‘odmor za mršavljenje‘ u inozemstvu rekao je prikrivenoj novinarki BBC-a da se udeblja kako bi mogla na operaciju želučane premosnice, tj. operaciju kojom se smanjuje veličina želuca.

Dr. Ogün Erşen rekao je novinarki da jede grickalice kako bi povećala svoj indeks tjelesne mase (BMI) i tako se kvalificirala za njegovu operaciju.

Novinarka je imala BMI 24,4, što je u granicama zdrave težine.

- Morate jesti, jesti, jesti. Pojedite nešto da dođete do BMI-a 30, rekao je dr. Ersen.

Novinarka je klinici za mršavljenje dala lažne podatke koji pokazuju da je njezin BMI 29, no nisu ju izvagali niti obavili bilo kakve medicinske preglede tijekom konzultacija.

Dr. Ersen je ponudio naručiti ju za operaciju za tri mjeseca i rekao joj neka se u tom razdoblju pokuša udebljati.

Zdravstveni je stručnjak za BBC rekao da je potpuno neetično tjerati pacijenta da se udeblja kako bi se kvalificirao za operaciju. Naglasio je sve rizike takve operacije koja je nepovratna te istaknuo da ju ne treba uopće raditi ako to nije prijeko potrebno.

Cijena takve operacije u privatnim klinikama u Ujedinjenom Kraljevstvu je između 10 i 15 tisuća funti, dok u Turskoj operacija mršavljenja stoji samo 2.000 funti.

Međutim, istraga BBC Disclosure je otkrila da neke tvrtke koriste neetične prakse i nude jeftinije ‘odmore za mršavljenje‘ u inozemstvu.

Ekol bolnica je jedna od mnogih turskih tvrtki koje ciljaju na britanske klijente te redovito oglašavaju svoje usluge na rasprodaji u gradovima diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Tajno snimanje na takvom sajmu u Glasgowu je otkrilo i da Ekol prihvaća pacijente čiji BMI ne zadovoljava kriterije za ovakvu operaciju.

BMI se temelji na visini i težini osobe te je jedan od glavnih čimbenika pri procjeni za kirurgiju. Tako bi u Ujedinjenom Kraljevstvu pacijent čiji je BMI manji od 40 i bez ozbiljnih popratnih bolesti povezanih s pretilošću bio odbijen za operaciju mršavljenja. Međunarodne su smjernice nešto niže pa za njih BMI iznosi 35.

Dvije su najčešće vrste operacije mršavljenja: gastrektomija ili ugradnja želučane premosnice, gdje se dio želuca uklanja ili se probavni sustav preusmjerava pored većeg dijela želuca, te ugradnja želučane trake, pri čemu se traka koristi za smanjenje veličine želuca tako da je potrebna manja količina hrane da bi se osoba osjećala sitom.

Ekolu je dvoje prikrivenih novinara dalo lažne podatke o svojem BMI-u te su prema smjernicama trebali biti isključeni kao mogući kandidati za operaciju. Naime, rekli su da im je BMI bio 29 i 33, a jedan je novinar naveo i da boluje od depresije, što ga je također trebalo isključiti kao kandidata. Predstavnik prodaje Ekola mu je rekao da jede više i ipak nakon toga dođe na operaciju.

- Ne riskirajte jo-jo efekt dijetama. Jednostavno pustite to na nekoliko mjeseci i jedite kao svinja: puno masti, puno kalorija, puno svega, rekao je prodajni predstavnik novinarima BBC-a.

Iz bolnice Ekol su na ove navode reagirali priopćenjem u kojem su u potpunosti odbacili sugestiju da primaju pacijente koji ne zadovoljavaju međunarodne smjernice i kriterije.

Dr. Ersen je demantirao da je potencijalnu pacijenticu ohrabrivao da se udeblja kako bi postala kandidatkinja za operaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:11