NEMAR U HOTELU

Otjerali ga u covid karantenu pa ga umalo ubili orašastim plodovima: ‘Odmah sam osjetio da nešto ne valja‘

‘Rekao sam im da sam alergičan i da bih mogao završiti u bolnici ili umrijeti, a oni su rekli ‘Ok, nema problema, žao nam je‘‘

Putnici odlaze u karantenu u hotel Holiday Inn u blizini aerodroma Heathrow u Londonu, Ilustrativna fotografija

 Justin Tallis/AFP

Jedan poslovni čovjek koji je imao tešku alergijsku reakciju na orašaste plodove, optužio je vladu Velike Britanije da mu je ugrozila život jer su mu nakon povratka s poslovnog puta u Južnoj Africi, tijekom hotelske karantene, posluženi orašasti plodovi na koje je alergičan, piše Guardian.

Richard Lace (40) doživio je anafilaktički šok i morao je pozvati hitnu pomoć nakon što je 3. prosinca u hotelu na aerodromu Heathrow pojeo dva zalogaja jela od riže, u kojem je bilo ostataka orašastih plodova.

Nakon tog događaja - i nakon što su ih kontaktirali novinari Guardiana - Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Lacea je pustio iz karantene zbog zdravstvenih razloga - a on je to bezuspješno tražio četiri dana ranije.

'Stvarno je smiješno. Imali su tu informaciju od prvog dana. Imali su dvije prilike da stvar isprave i da me ne ubiju i sad ne vjerujem da me neće ubiti u trećoj prilici', rekao je.

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je redatelj i glumac Richard E. Grant vladi uputio kritiku zbog 'vrlo loše prehrane' koja se poslužuje u karantenskom hotelu. I on sâm bio je prisiljen na izolaciju kad se vratio iz Južne Afrike, gdje je bio u posjetu svojoj majci.

Lace, voditelj zaštitarske tvrtke koji je letio u Južnu Afriku na poslovne sastanke, opisao je proces karantene kao vic. Rekao je da su starije osobe i mlade obitelji tjerali da tri sata stoje u redu kako bi bili obrađeni, a zatim su morali čekati sat vremena na autobus i još sat vremena sjediti u njemu jer hotel još nije bio otvoren.

Lace uvijek sa sobom ima EpiPen, uređaj koji se koristi u slučaju teških alergijskih reakcija, ali nije očekivao da će ga morati koristiti, budući da je obavijestio hotel o svojoj alergiji u jasno označenom području na obrascu koji su svi putnici trebali ispuniti.

Nakon što mu je za doručak servirano pecivo s vidljivim cijelim orašastim plodovima, ponovno je upozorio hotelsko osoblje na po život opasnu alergiju i mogućnost kontaminacije u hrani.

'Rekao sam im da je ludo služiti orašaste plodove. Rekao sam im: 'Imam EpiPen i mogao bih doslovno završiti u bolnici ili umrijeti u svojoj sobi. Morate se pobrinuti da se ovo više ne ponovi', a oni su rekli 'OK, nema problema, žao nam je'.

'Onda je stiglo nekakvo jelo od riže. Zagrizao sam dva zalogaja i odmah osjetio da nešto nije u redu. Osjećao sam kako me steže u prsima, šištao sam, pogledao se u ogledalo, a lijeva strana lica mi je bila napuhana. Uspaničio sam se i nazvao broj koji vam daju u slučaju da trebate liječnika. Tri puta sam zvao, a nitko se nije javio. Onda sam nazvao osiguranje i nitko se nije javio. Nakon toga sam jednostavno okrenuo nulu i javio se mladić koji je odmah pozvao hitnu', rekao je Lace.

Bolničari su stigli u roku od 10 minuta i ostali s njim više od dva sata.

Nakon toga, Lace je odbio svu hotelsku hranu do puštanja na slobodu, rekavši da ne može biti siguran da mu hotelska kuhinja neće ponovno ugroziti život. Umjesto toga, jeo je voće i gotovu hranu koju je naručio iz supermarketa preko interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:54