U ZADNJI TREN

Otkazana Pompeova europska turneja: Visoki dužnosnici EU-a odbili su se s njim sastati

Briselski dio turneje tada još uvijek nije bio otkazan, no njegov "tanki" raspored doveo je u pitanje samu svrhu posjeta
 Andrew Harnik/POOL/AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo otkazao je svoju europsku turneju u zadnji tren nakon što su se luksemburški ministar vanjskih poslova i visoki dužnosnici EU-a odbili s njim sastati, javlja u srijedu Reuters pozivajući se na europske i američke diplomate.

Pompeo se trebao sastati sa Jeanom Asselbornom u Luxembourgu, prije susreta s čelniocima EU-a i glavnim europskim diplomatom u Bruxellesu, no plan odlaska u Luxembourg, koji nije bio službeno najavljen, je otkazan nakon što su dužnosnici odugovlačili s pronalaskom smeštaja za američkog diplomata i njegovu pratnju, tvrde diplomatski izvori.

Briselski dio turneje tada još uvijek nije bio otkazan, no njegov "tanki" raspored doveo je u pitanje samu svrhu posjeta.

Nije, naime, bilo zakazanih susreta s europskim dužnosnicima ili bilo kakvih javnih događanja u NATO-u. Jedan od diplomatskih izvora tvrdi da je saveznicima bilo "neugodno" sastati s s Pompeom nakon nasilja prošle srijede u Washingtonu kada su pristaše predsjednika Donalda Trumpa na silu prekinuli zasjedanje Kongresa.

U tom je nasilju pet ljudi izgubilo živote.

Zgrožen nasiljem, Asselborn je Trumpa nazvao "kriminalcem" i "političkim piromanom". Pompeo je osudio nasilje, no nije spominjao ulogu predsjednika Trumpa i njegove neutemeljene optužbe za krađu izbora koje su raspirile marš na Capitol Hill.

Luksemburško ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je otkazivanje susreta, propustivši iznijeti bilo kakve detalje. Bruxelles također nije htio komentirati otkazivanje Pompeove turneje.

Američko ministarstvo vanjskih poslova je otkazivanje putovanja pripisalo poslu oko primopredaje vlaste prije nego novoizabrani predsjednik Joe Biden uđe u Bijelu kuću 20. siječnja.

Pompeo se u Bruxellesu trebao sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom na privatnoj večeri u njegovoj rezidenciji, a potom i s belgijskom šeficom diplomacije Sophie Wilmes.

Dužnosnici EU-a, iscrpljeni Trumpovim nepredvidljivim ponašanjem, žele s novoizabranim predsjednikom Bidenom izgraditi nove odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 18:20