ZATVORENO NEBO

Otkazuje se posjet Lavrova Srbiji? Znakovita poruka Moskve: ‘Još nismo ovladali teleportacijom‘

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da Bugarska, Sj. Makedonija i Crna Gora nisu dale dopuštenje za prelet zrakoplova ruskog ministra vanjskih poslova

Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov

 /Sputnik Via Afp

Rusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora nisu dale dopuštenje za prelet zrakoplova ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebao posjetiti Beograd 6. i 7. lipnja.

"Ovi izvještaji su istiniti", rekao je za Interfax u nedjelju visoki izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Odgovarajući na pitanje je li Lavrovljev posjet Srbiji otkazan zbog toga, diplomat je ironično odgovorio: "Naša diplomacija još nije ovladala sposobnošću teleportacije".

U nedjelju je srbijansko izdanje Danasa, pozivajući se na vlastite izvore, objavilo da su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zabranile let u zračnom prostoru ovih zemalja za zrakoplov kojim ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak namjerava letjeti za Beograd.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je ranije u nedjelju za provladinu TV Pink da je situacija u vezi s posjetom Lavrova "iznimno komplicirana".

Brnabić je rekla da posjet ruskog ministra vanjskih poslova stavlja Srbiju "u iznimno tešku situaciju" jer "u ovom trenutku nitko u svijetu ni s kim ne želi ni razgovarati", a "još manje" se uzajamno čuti.

"Nevjerojatno je da je danas situacija u Europi i svijetu takva da se predsjednik jedne države treba baviti takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra vanjskih poslova druge zemlje, od čega ovisi hoće li on doći ili neće", navela je Brnabić.

Da je posjet ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Beogradu neizvjestan, objavila je u nedjelju navečer i Radio-televizija Srbije pozivajući se na neslužbena saznanja.

O posjetu Lavrova u ponedjeljak u večernjem dnevniku RTS-a govorit će osobno srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, najavljeno je u večerašnjem Dnevniku RTS-a.

"Večernje novosti" objavile su presliku dokumenta crnogorskog ministarstva vanjskih poslova s oznakom "nije odobreno", s datumom 5. lipnja 2022., koji je odgovor na verbalnu notu ruskog veleposlanstva u Podgorici od 3. lipnja.

"Novosti" navode kako "nije isključeno da rampu ruskom šefu diplomacije spusti i BiH, pridružujući se sankcijama koje je Ruskoj Federaciji uvela EU".

Vučić je prije dva dana, govoreći o dolasku Lavrova u Srbiju, rekao da je posjet planiran i da je protokolom ustanovljeno kako bi trebao izgledati, ali je naglasio da u vezi tog posjeta ima nekih "drugih problema".

"Strpite se, dan-dva, moguće da sve bude u redu, a moguće i da ne bude", rekao je Vučić.

Iz Vučićeva ureda u nedjelju popodne najavljeno je da će se u ponedjeljak ujutro sastati s ruskim veleposlanikom u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, ali teme tog razgovora nisu navedene, dok beogradski mediji nagađaju da bi to mogla biti upravo "komplicirana situacija" vezana uz posjet Lavrova.

Kremlj je prošlog tjedna najavio posjet Lavrova Beogradu 6. i 7. lipnja, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu za medije rekla je da će se šef ruske diplomacije sastati s predsjednikom Srbije, ministrom vanjskih poslova, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom.

Planirano je da teme razgovora sa srpskim dužnosnicima budu politička i ekonomska suradnja Rusije i Srbije, te "druga aktualna pitanja međunarodne politike", rekla je Zaharova.

Posjet Lavrova najavljen je u vrijeme pritisaka zapadnih zemalja i Europske unije na Srbiju da se pridruži sankcijama međunarodne zajednice protiv Rusije, a nakon nedavnog razgovora ruskog predsjednika s Vučićem o aranžmanu i cijeni isporuke ruskog plina Srbiji.

Istodobno, najavu njegova dolaska prate i poruke srbijanske oporbe i građanskog društva državnom vrhu da je posjet neprimjeren u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:14