ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Otkriće agenta Karpičkova: ‘Istina je, Putin je doista teško bolestan! Znam i koliko mu doktori još daju...‘

"Boluje od teškog oblika brzonapredujućeg karcinoma, polagano gubi vid..."

Vladimir Putin

 Alexei Druzhinin/Sputnik Via Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno je teško bolestan i preostale su mu još najviše tri godine života, rekao je neimenovani agent FSB-a nekadašnjem kolegi, prebjegu Borisu Karpičkovu. Iako tvrdnje o oslabljenom zdravlju ruskog čelnika sve više kolaju svjetskim medijima proteklih mjeseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu, sada već pristižu iz toliko različitih izvora da je teško povjerovati da u njima nema barem doza istine.

Boris Karpičkov bivši je agent KGB-a i FSB-a, rođeni Latvijac koji je za Moskvu špijunirao svoju domovinu nakon što je proglasila neovisnost, a 1998. je pobjegao u Britaniju, gdje je postao jedan od najglasnijih kritičara Putinova režima.

U razgovoru za britanski Mirror kazao je da je od bivšeg kolege dobio poruku da ruski predsjednik boluje od "teškog oblika brzonapredujućeg karcinoma", da polagano gubi vid, te da su mu preostale dvije-tri godine života.

Slične tvrdnje prenose i drugi izvori koji se pozivaju na informacije pristigle od ljudi iz šireg kruga dužnosnika u Kremlju. Na Telegram kanalu General SVR, koji tvrdi da ima izvore iz Kremlja, objavljena je vijest da je Putin ovog mjeseca imao operaciju za koju su liječnici rekli da je nužna, koja je uspješno obavljena te se Putin trenutačno oporavlja.

Liječnici su navodno obavili operaciju u noći sa 16. na 17. svibnja, nakon što su Putinovi dežurni liječnici inzistirali da se ona hitno zakaže. Kanal je naglasio kako je već prije primijećeno da je Putin bio odsutan iz medija i iz vijesti od 17. do 19. svibnja, te da je imao kontakt jedino s Nikolajem Patruševom, tajnikom vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Česte pauze

Da je Putin neprestano pod paskom liječnika, tvrdi i Christopher Steele, bivši dužnosnik britanske obavještajne službe MI6 zadužen za Rusiju. Steele je ranije ovog mjeseca britanskim medijima kazao da Putin, kako se čini, mora redovito raditi pauze kad god se održavaju dulji sastanci.

"Sjednice vijeća sigurnosti koje bi trebale trajati cijeli sat razbijaju se u nekoliko segmenata", kazao je Steele za radio LBC. "On u stankama izlazi i dobiva nekakvu liječničku pomoć. Tako da je jasno da je ozbiljno bolestan. Nije jasno koliko je smrtonosno ili neizlječivo... ne možemo biti sigurni. Ali to, bez sumnje, ima vrlo ozbiljan utjecaj na vladanje Rusijom u ovom trenutku."

I bivši čelnik britanske vojne obavještajne agencije, sir Richard Dearlove, rekao je kako vjeruje da će Putin već 2023. nestati s političke scene, i to tako što će biti smješten u bolnicu. "Ne kažem da neće izaći iz bolnice, ali neće izaći kao čelnik Rusije", rekao je Dearlove. "Mislim da je to način kako pomaknuti stvari s mrtve točke bez puča", dodao je.

Neobične snimke

Pitanje Putinova zdravlja potežu i sve brojnije snimke njegovih susreta s dužnosnicima i čelnicima drugih država na kojima pokazuje, u najmanju ruku, neobično ponašanje. Prva takva snimka bila je sa susreta s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom, na kojoj se može vidjeti kako se Putinu nekontrolirano trza desna ruka.

Na sastanku Putina i Lukašenka u Sočiju prošlog tjedna ruski je predsjednik počeo čudno kriviti lijevo stopalo dok su sjedili i razgovarali - a ista je čudna kretnja snimljena i tijekom sastanka s predsjednikom Tadžikistana, Emomalijem Rahmonom. Tim snimkama treba dodati i sve češći prizor u kojem se Putin hvata rukom za naslon stolca ili za rub stola. Jedno od mogućih objašnjenja, iako ono ostaje na razini spekulacija, jest da pokušava prikriti trzaje koji su simptomi Parkinsonove bolesti.

Glasine da Putin boluje od Parkinsonove bolesti i raka prvi su se put pojavile još prije dvije godine, no njegovo je zdravlje proteklih tjedana postalo jedno od ključnih pitanja unutar okvira rata u Ukrajini. Kremlj je dosad odbijao izravno odgovoriti na pitanja o predsjednikovu zdravlju, no redovito poriče da pati od bilo kakvih zdravstvenih problema.

"Da, ima rak, ali to ne znači da će sutra umrijeti"

Da Putin boluje od neizlječivog raka, tvrdi i čelnik ukrajinske vojne obavještajne službe, general-major Kirilo Budanov, no tome se ne veseli.

"Da, možemo u potpunosti potvrditi tu informaciju", rekao je za Ukrajinsku pravdu i dodao: "Ima nekoliko ozbiljnih bolesti, od kojih je jedna rak. No ne vrijedi se nadati da će Putin sutra umrijeti. Još uvijek mu je ostalo barem nekoliko godina. Sviđalo se to nama ili ne, to je istina."

Budanov ipak napominje da se Putin boji imenovati nasljednika, kako ga ne bi naslijedio i prije nego što bi Putin to volio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:43