OBJAVILI I SNIMKE

‘Otkrili smo gdje je Hamas držao taoce, tu im je bio i operativni centar, pogledajte što smo sve pronašli‘

Kažu kako imaju dokaze koji upućuju na to da su tamo držani taoci oteti 7. listopada
 Screenshot X/

Izrael tvrdi da je otkrio operativni centar Hamasa ispod dječje bolnice Rantisi u gradu Gazi, te dokaze koji upućuju na to da su ondje držani taoci oteti 7. listopada.

Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da je unutar bolnice pronađen i motocikl za koji se vjeruje da je Hamas koristio tijekom svog napada, kao i tunel iz bolnice koji ga povezuje s kućom koju su koristili vođe Hamasa.

- Bolnica je definitivno korištena za terorističke aktivnosti. Ovo je bolnica koju smo evakuirali posljednjih nekoliko dana. Civili i teroristi su pobjegli iz bolnice, a taoci su odvedeni s teroristima iz bolničkog kruga.

U samoj bolnici pronašli smo motocikl. Motocikl ima rupu od metka u spremniku za gorivo, što izgleda kao jedan od onih motocikala koje smo vidjeli u svim onim video zapisima koji su izašli od 7. listopada.

Također smo pronašli tunel koji, čini se, povezuje kuću važnog terorističkog zapovjednika s bolnicom, tako da je ovo nemilosrdna mreža koja izlaže ljude Gaze opasnosti. To je ono što smo govorili zadnjih 38 dana - kazao je potpukovnik Peter Lerner za CNN.

Kazao je da su trake za kosu, pelene i dječje bočice pronađene ispod bolnice upućivale na to da su djeca i bebe bila među taocima koji su tamo možda držani. Inače, CNN izvještava da je "američki dužnosnik koji poznaje američke obavještajne službe" rekao da je Hamas imao "zapovjedni čvor" ispod bolnice al-Shifa u gradu Gazi.

Prema CNN-u, dužnosnik tvrdi da gorivo namijenjeno bolnici koristi Hamas, te da se borci Hamasa "redovito okupljaju u i oko najveće bolnice u Gazi".

Ranije u ponedjeljak Joe Biden rekao je da bolnica u kojoj su stotine pacijenata zarobljeni, "mora biti zaštićena" i pozvao izraelske snage na "manje nametljive akcije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:52