JE LI MOGUĆE ČUDO?

‘Otkrili smo znakove života‘: Pojavila se nada da u ruševinama Bejruta ima još preživjelih

Čileanska ekipa zamolila je novinare da isključe mobilne telefone, kako bi se mogli koristiti svojem opremom za skeniranje
Čileanska spasilačka ekipa
 Joseph Eid

Čileanska spasilačka ekipa i dobrovoljci libanonske civilne zaštite nastavljaju u petak potragu za mogućim preživjelima pod ruševinama u Bejrutu povećavajući nadu da bi moglo biti preživjelih čak i mjesec dana nakon razorne eksplozije u gradskoj luci.

Potraga traje u tišini okupljenog mnoštva. Čileanska ekipa zamolila je novinare da poštuju tišinu i isključe mobilne telefone, kako bi se mogli koristiti svojem opremom za skeniranje.

Libanonska televizija MTV rekla je da je ekipa otkrila znakove života u petak, ali bili su slabiji nego dan prije.

image
Čileanska spasilačka ekipa
Joseph Eid
image
Čileanska spasilačka ekipa
Joseph Eid

U četvrtak je čileanski spasilački tim koji je u Libanon došao nakon eksplozije u luci početkom kolovoza otkrio znakove života pod ruševinama zgrade u četvrti Gemajze.

Spasioci zajedno s libanonskom civilnom zaštitom ručno uklanjaju ruševine jer se boje da bi upotrebom opreme mogli izazvati totalno rušenje već razorenih kuća.

Kratko nakon ponoći vatrogasci su rekli da su svi radovi na mjestu događaja stali zbog opasnosti za spasilačku ekipu.
Ta je objava izazvala bijes ljudi okupljenih na mjestu događaja.

"Spremni smo dovesti dizalice, ali molimo vas nastavite tražiti", vikala je jedna žena.

"Ne znam koliko će nam vremena trebati", rekao je tijekom noći za CNN Espanyol Francisco Lermanda, iz čileanskoga spasilačkog tima "Topos" ("Krtice").

Bejrut je 4. kolovoza pogodila razorna eksplozija amonijevog nitrata koji se koristi kao umjetno gnojivo i kao eksploziv i koji je bez poštivanja sigurnosnih propisa bio smješten u lučkom skladištu.

U eksploziji je poginulo najmanje 190 ljudi, šest tisuća ih je ozlijeđeno te je uništen velik dio libanonske prijestolnice.

image
Čileanska spasilačka ekipa
Joseph Eid
image
Čileanska spasilačka ekipa
Joseph Eid
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 05:16