SKANDAL U CRNOJ GORI

Otkrili što povezuje ‘kralja‘ u bijegu, prvog čovjeka Moskve u Beogradu i novog mandatara

The Financial Times je pisao da su istražitelji iz Južne Koreje objavili kako "trag za ‘kraljem kriptovaluta‘ seže čak do Srbije"

Privođenje Do Kwona u Podgorici
 

 Stringer/afp/

Nisu ni počeli pregovori o sastavljanju nove vlade, a Crnu Goru potresa afera koja bi mogla imati izravan utjecaj na tijek i ishod tih razgovora. Naime, afera odbjeglog južnokorejskog "kralja kriptovaluta" koja je uzdrmala Crnu Goru pred izbore, pa kažu i imala određeni utjecaj na njihov ishod, dobiva novu, napetu i bizarnu "trilersku" dimenziju koja bi mogla dodatno poremetiti odnose dviju susjednih zemalja, ali i zakomplicirati postizborna dogovaranja oko nove crnogorske vlade.

Naime, podgorički portal M objavio je, pozivajući se na "pouzdane izvore" iz crnogorske obavještajne zajednice, da je akciju "prebacivanja" Kwon Do-hyunga u Crnu Goru izvela srpska sigurnosna služba BIA, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, najbliži suradnik Aleksandra Vučića i, kažu, "prvi čovjek Moskve u Beogradu", i to "automobilom s diplomatskim tablicama", i da su informaciju o "načinu njegova prebacivanja" imali tehnički premijer Dritan Abazović, odlazeći ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i prvi operativac crnogorske obavještajne zajednice (ANB) Artan Kurti.

image

Aleksandar Vulin i Aleksandar Vučić

Milos Tesic/Ata Images/Profimedia/Milos Tesic/ata Images/profimedia

Pokaže li se ta informacija točnom, to bi moglo prouzročiti ozbiljan diplomatsko-politički skandal između Srbije i Crne Gore te pokušaj uplitanja Beograda u crnogorski izborni proces. Naime, južnokorejski "kralj kriptovaluta" Kwon Do-hyung bio je u poslovnim i financijskim vezama s čelnikom pobjedničke liste na parlamentarnim izborima Pokret Evropa sad! Milojkom Spajićem, najvjerojatnijim mandatarom za sastav nove vlade, a prije svog, kako piše crnogorski portal, "misterioznog pojavljivanja u Crnoj Gori boravio je u susjednoj Srbiji". Krajem 2022. godine i The Financial Times je pisao da su istražitelji iz Južne Koreje objavili kako "trag za ‘kraljem kriptovaluta‘ seže čak do Srbije".

Prema portalu M, njihovi navodi su potvrđeni i na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je sazvao odlazeći premijer Dritan Abazović, i to baš u vezi pisma Kwon Do-hyunga, u kojem je ovaj, između ostalog, navodno "naveo da se sastajao u Beogradu s Milojkom Spajićem u prosincu 2022. godine".

image

Milojko Spajic (drugi zdesna)

Savo Prelevic/Afp

Ministar unutarnjih poslova Filip Adžić je, kako navodi portal M, "nevješto pokušao prikriti način ulaska Kwon Do-hyunga u Crnu Goru, pravdajući se time da je najvjerojatnije ušao s falsificiranim pasošem i da granična policija zato nije provjeravala radi li se o licu s potjernice.

No, portal M se pita kako je policija na podgoričkom aerodromu "prepoznala falsificiranu putovnicu Kwon Do-hyunga kada je 23. ožujka pokušao napusti Crnu Goru te je uhićen"? No, afera o njegovoj povezanosti s čelnikom Pokreta Evropa sad! buknula je usred izborne kampanje, a nakon izbora Milojko Spajić je kazao da će o sastavu nove vlade razgovarati sa svima osim s DPS-om, ali i Dritanom Abazovićem i njegovim URA-om, koji se jedno vrijeme smatrao sigurnim koalicijskim partnerom.

Stvari se kompliciraju, a špijunska skandalozna saga se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:43