‘MEKA SILA‘ AUKUSA

Otkrivaju se detalji vojnog megaprojekta teškog do 112 milijardi $: ‘Objava je upadljiva, to je poruka Kini...‘

Australija će kupiti do pet američkih podmornica klase Virginia prije izgradnje novih podmornica britanskog dizajna u Južnoj Australiji

USS Illinois, nuklearna podmornica klase Virginia

 General Dynamics Electric Boat/Zuma Press/Profimedia/General Dynamics Electric Boat/zuma Press/profimedia

U petak je britanski premijer Rishi Sunak stigao u posjet Parizu gdje je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom trebao odnose dviju nuklearnih sila vratiti na pravi smjer. Pariz još uvijek osjeća gorčinu zbog odluke Londona i Washingtona da sklope savez s Australijom (AUKUS), zbog kojeg je Francuska izgubila dogovoreni unosni posao prodaje podmornica Canberri.

Macronu je na noge još u ljeto prošle godine došao australski premijer Antonio Albanese, ali ta tema neće nestati. Posebno jer je Reuters u petak izvijestio da se očekuje da će Australija kupiti do pet američkih podmornica klase Virginia do kraja desetljeća prije izgradnje novih podmornica britanskog dizajna u Južnoj Australiji u sklopu AUKUS-a koje će bolje odgovarati australskim uvjetima i okolnostima. Očekuje se da će oko 2027. godine američke nuklearne podmornice biti raspoređene u zapadnoj Australiji.

Detaljnije informacije očekuju se u ponedjeljak kad će se u San Diegu, važnoj bazi američke mornarice u kojoj su smještene i podmornice, sastati američki predsjednik Joe Biden sa Sunakom i Albaneseom. I to na podmornici USS Missouri, prenosi The Washington Post.

Astronomska cijena

Prijelaz sa šest konvencionalnih dizel-električnih podmornica na flotu na nuklearni pogon dolazi s cijenom koja od 100 do 170 milijardi australskih dolara (66 do 112 milijardi američkih dolara), što je najveći australski obrambeni projekt u povijesti. Donosi i dodatni domet, sposobnost prikrivanja i napada - ključne mogućnosti s obzirom na oslanjanje Canberre na pomorski teret za trgovinu i podvodne kablove za telekomunikacije, rekli su dužnosnici.

Nuklearne podmornice ključno su područje u kojem SAD ima prednost pred kineskom mornaricom, koja je najveća na svijetu, rekao je Peter Dean, koautor australskog obrambenog strateškog pregleda koji je predan vladi prošlog mjeseca, a bit će objavljen u travnju. "Od ključne je važnosti da Australija ima istu sposobnost odvraćanja - ili, ako je potrebno, borbe protiv Kine - dok širi svoju flotu nuklearnih podmornica i zalazi dublje u sjeverne vode Australije", rekao je za Reuters. "Prva stvar koju podmornice rade je lov na druge podmornice", rekao je. "Moramo moći pratiti te podmornice, i ako je došlo do sukoba bilo s kime, prikladno odgovoriti. One su stvarno važan dio naše sposobnosti odvraćanja".

Drugi je stup AUKUS-a hipersonično oružje, elektroničko ratovanje i podmorske sposobnosti.

Politico.eu piše o nizu prepreka koje se vide u ostvarenju navedenog plana izgradnje podmornica uključujući i izvozne dozvole te predviđeno dugo trajanje projekta: nove podmornice bi mogle biti puštene u uporabu u idućem desetljeću. Zatim napominje da je objava projekta predviđena na “upadljivo javan način”.

Meka sila

Upravo tako, riječ je primarno o mekoj sili kojom se Narodnoj Republici Kini želi dati do znanja da mora politiku u Indo-Pacifiku ublažiti jer druge države, među kojima i velike sile (SAD, Indija), nisu sklone trpjeti bahatu, drsku i agresivnu politiku Beijinga/Pekinga. Počelo je pretvaranjem hridi u otoke na kojima su raspoređene kineske borbene snage, nastavilo se neprihvaćanjem postojećih granica na moru, prisvajanjem stvarnih otoka, primjerice kad je riječ o japanskim otocima Senkaku. Indija će potvrditi i nasilničko ponašanje kineske vojske na nedefiniranoj granici na Himalaji, Australija kineski ekonomski pritisak kad je Canberra zatražila istragu pojave virusa Covid-19 u kineskom Wuhanu.

AUKUS je samo jedan u nizu mehanizama koji se formiraju kako bi se NR Kini dalo do znanja da nema saveznika i da je stoga mudro vratiti se politici kompromisa i dogovora, odustati od djelovanja s pozicije moćnika.

Australski premijer Albanese je u petak, prije odlasku u San Diego, posjetio Indiju i s premijerom Narendrom Modijem razgovarao o “jačanje obrambenog i sigurnosnog partnerstva kako bi se osigurala stabilnost u Indo-Pacifiku”.

SAD je u pregovorima s Republikom Korejom (južnom) i Japanom da formiraju novo trilateralno partnerstvo koje bi, s Quadom (čine ga Indija, Japan, SAD i Australija) učvrstilo obrambenu liniju koja bi trebala biti moćno sredstvo odvraćanja NR Kine.

NR Kina je reagirala na Reutersovu vijest navodeći da australska kupovina britanskih i američkih podmornica na nuklearni pogon predstavlja “ozbiljan rizik nuklearne proliferacije”. Reuters podsjeća da dosad samo pet velikih nuklearnih sila - Rusija, NR Kina, SAD, Ujedinjena Kraljevina i Francuska - imaju nuklearne podmornice.

Odgovor australske vlade, koja je članica Sporazuma o neproliferaciji (NPT): “NPT ne zabranjuje pomorski nuklearni pogon. Australska nabava podmornica na nuklearni pogon u skladu je s našom dugogodišnjom predanošću režimu nuklearne neproliferacije.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:58