JAD I PATNJA LJUDI

OTKRIVAJU SE RAZMJERI ETNIČKOG ČIŠĆENJA U DRŽAVI KOJOM VLADA NOBELOVKA Pola milijuna Rohindža izbjeglo u Bangladeš od kraja kolovoza

Aung San Su Kyi, spaljena kuća Rohingya u Mjanmaru i izbjegli Rohingye u Bangladešu
 Soe Zeya Tun / Stringer / Mohammad Ponir Hossini / Reuters

Pola milijuna Rohindža je od kraja kolovoza bježeći od nasilja u Mjanmaru prebjeglo u Bangladeš, objavili su Ujedinjeni narodi.

"Dvadeset sedmog rujna je zabilježeno 510.800 novopridošlih Rohindža", objavile su UN-ove i nevladine agencije u izvješću o stanju. U tom dokumentu je zabilježeno da je priljev izbjeglica na granici oslabio posljednjih dana. Muslimanska manjina sa zapada Mjanmara, Rohindže bježe pred kampanjom represije mjanmarske vojske.

UN drži da mjanmarska vojska i budističke milicije provode etničko čišćenje te muslimanske manjine u državi Rakhin, u koju je pristup onemogućen promatračima međunarodnih agencija i medijima.

Vlada Mjanmara, kojoj je na čelu dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Kyi, trebala je u četvrtak odvesti predstavnike UN-a u državu Rakhine, ali to putovanje je vlada odgodila, službeno zbog lošeg vremena.

Istovremeno je humanitarnu krizu pogoršala nova tragedija kada se najmanje 14 izbjeglica utopilo u Bengalskom zaljevu. Egzodus Rohindža je izazvao jednu od najtežih humanitarnih kriza u Aziji početkom 21. stoljeća.

U prepunim golemim logorima na granici prijete epidemije. U Rakhinu je više desetaka sela spaljeno i tisuće Rohindža su raseljene ili se skrivaju u šumama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 18:29