PROFIL MONSTRUMA

Otkrivamo kako je operirao Mika Aleksić, srpski kralj castinga i silovatelj s glumačke škole

Režirao je Arkanovu svadbu, njegovu školu prošli su Nikola Kojo i Katarina Radivojević, a polaznice je vrijeđao pa ih zlostavljao
Miroslav Mika Aleksić, Milena Radulović, Željko i Ceca Ražnatović
 Youtube/ Screenshot I Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia I Milos Jelesijevic/Afp (kolaž)

Ne stišavaju se reakcije nakon subotnjeg uhićenja poznatog srbijanskog redatelja i učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, kojeg je u šokantnoj ispovijesti za seksualno uznemiravanje optužila glumica Milena Radulović. Uhićen je, prema riječima beogradske policije, zbog osnovane sumnje da je od 2012. do 2020. u prostorijama svoje škole glume u Beogradu seksualno napastovao pet svojih učenica, od kojih su dvije u to vrijeme bile maloljetne.

U regiji se rađa domaća verzija Me Too pokreta, a na Facebook stranice inicijative “Nisam tražila” nezaustavljivo pristižu anonimna svjedočanstva filmskih radnica, mukotrpna za čitanje. Za seksualna uzmemiravanja na prostoru bivše države optužuju se profesori s dramskih akademija, kao i kazališni te filmski redatelji, a stranica “Nisam tražila” u kratkom je roku skupila 7000 pratitelja i na desetke anonimnih objava o spolnom nasilju.

- Ovo je monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakirana u najplemenitije forme umjetnosti i religije čovjeka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja - izjavila je Milena Radulović za srbijanski Blic nakon uhićenja Mike Aleksića, dodajući kako je kod Aleksića u školi glume provela šest godina. Kada ju je silovao, imala je sedamnaest, a prema njezinim riječima, napastovanje se nije dogodilo jednom, već se ponavljalo. I nije bila jedina. Uz nju, Aleksića je srbijanskoj policiji prijavilo još šest djevojaka, koje su odlučile ostati anonimne.

- Gledali smo kako odvodi djevojke u tu prostoriju pored, gdje se zadržavaju neko vreme. Pitala sam se kada će mene odabrati kao talentiranu i povesti me u sobu. A onda se to i dogodilo - ispričala je policiji jedna od djevojaka koje su prve s Milenom Radulović izašle sa svjedočenjem protiv Aleksića.

No, tko je čovjek kojega je Milena Radulović optužila za zlostavljanje i koji posljednja dva dana puni naslovnice regionalnih novina?

Aleksić je, prisjećaju se mnoge javne ličnosti u Srbiji ovih dana, bio vatreni “Arkanovac", a toliko je zaslužio povjerenje “komandanta”, da mu je ovaj ratni zločinac povjerio režiju i snimanje "svadbe veka", odnosno njegovog vjenčanja sa srbijanskom folk pjevačicom Svetlanom Ražnatović Cecom.

image
Željko Ražnatović Arkan i Svetlana Ceca Veličković na vjenčanju 1995.
Milos Jelesijevic

- Vraća mi se film iz prošlosti. Mika Aleksić, vatreni Arkanovac. Strahovito mu je imponirala moć koju je donosila blizina komandanta. Smjenjivali smo se u montaži u centru. Ja sam dovršavao Vidimo se u čitulji, a on montažu Cecine i Arkanove svadbe koja se prodavala na kioscima - napisao je na Twitteru Janko Baljak, redatelj kultnog dokumentarca “Vidimo se u čitulji” koji portretira srbijanski kriminalni milje iz devedesetih godina prošlog stoljeća.

image
Janko Baljak
N1 Televizija

Prema pisanju portala Radio Sarajevo, Aleksić se prvi put s Arkanom susreo u Tenji, tijekom rata u Hrvatskoj. Arkanova je “Srpska dobrovoljačka garda” već tada bila dobro poznata po ubojstvima, silovanjima i pljačkama u Bosni i Hercegovini te u Hrvatskoj, a Aleksić je Arkana snimao na istoku Hrvatske kao komandanta paravojne formacije i srpskog junaka. Njegova moć ga je, piše Dnevni avaz, toliko “opila” da se, kada je ovaj osnovao Stranku srpskog jedinstva, Aleksić odmah i učlanio u nju.

Kao kandidat stranke za poslanika za Narodnu skupštinu na izborima koji su održani 1993. godine, Aleksić se našao i na Arkanovoj izbornoj listi. Listu je, dakako, nosio Arkan, a Miroslav Aleksić je bio treći. Kraj njegovog imena stajala je godina rođenja – 1952., a bila je navedena i njegova redateljska profesija. Ne samo to, Aleksić je bio i šef propagandnog tima Stranke srpskog jedinstva na tim izborima 1993. godine.

Prijateljstvo s ratnim zločincem trajalo je i 1995. godine, kada je redatelj snimao Arkanovu svadbu s čak devet kamera. Ukupno je bilo snimljeno oko 30 sati materijala, od koga je kasnije napravljena kazeta u trajanju od 90 minuta, koja se prodavala na kioscima.

Podsjetimo, Haški sud optužio je Željka Ražnatovića Arkana 1997. godine za nanošenje velikih patnji, okrutno postupanje, ubojstva i silovanja tijekom rata. Arkan je bio ubijen u kriminalnom obračunu u Beogradu u siječnju 2000. godine, pa nije doživio da odgovara za svoje zločine pred međunarodnim sudom.

image
Nikola Đuričko
Nebojša Babić

Osim prijateljevanja s ratnim zločincima, Aleksić je snimao i igrane filmove i TV serije, a držao je i školu glume za mlade u Beogradu koja je s vremenom stekla kultni status. Kroz njegovu školu prošla su neka od najzvučnijih imena regionalne glumačke scene kao što su Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Katarina Radivojević, Miodrag Radonjić, ali i mnogi drugi. Svojim utjecajem, moći i ugledom koji je uživao kod roditelja mladih glumica defakto je bio gopodar njihovih karijera i neformalni kralj castinga za Srbiju, ali i regiju.

O pedagoškim metodama Aleksića na Facebooku je pisala glumica Đurđina Radić:

- Kod Mike sam išla sedam godina (sporadično doduše jer nekad nismo imali novca za te satove, a ja sam osjećala strašnu krivnju da mi roditelji plaćaju nešto tako skupo čak i kad bismo došli do nekog novca). Pa sam često eskivirala, a i realno veoma je upitno koliko je kvalitetno utrošeno vrijeme da poslije škole plaćaš 60 eura da ti netko govori da si glup, da si debil, da si debeo i lijen i pritom da urla kao iz mozga dok ti sve to govori. Sve je to naravno lijepo zapakirano kao 'vrhunska pedagogija i Mikina metoda'. Hoćeš da roditelji budu sretni svi su ponosni jer si izabran kod Mike, Mikino dijete, kao da je božja svjetlost na tebe pala.

image
Katarina Radivojević
Vojko Basic/Cropix

Dodala je da su satovi uvijek počinjali uz molitvu "Očenaš", a postojala je zabrana da se na bilo koji način roditelji uključuju u satove. Mika je imao i svoje "zapovijedi" koje su djeca prihvaćala bez pitanja.

- U jednoj od tih kaže 'samo Mika vlada', i 'kada me lažete ne lažete vi mene, nego lažete sebe'. Ali kad si mali sve to prihvatiš bez pitanja..." - napisala je Đurđina Radić. "Često mi se povraćalo kad bih krenula na sat utorkom navečer jer sam znala što bi me čekalo - uvrede i vriska od koje se poslije pitaš zašto postojiš uopće - ili ako imaš sreće - fore zezanje i dobar rad. Od te neizvjesnosti sam htjela poludjeti svaki put. Ali kad si mali i pričaš to drugima svi misle da si razmažen i kenjkav - dodala je ona.

image
Nikola Kojo
Press

Milena Radulović se u Aleksićevu školu upisala s 11 godina.

- Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu tjedno, išli u kazalište i gledali filmove. Bili smo kulturna, dobra djeca. U grupi se promovirala religija, a nastavni sati počinjali su molitvom. Djevojčice su dolazile u suknjama, a dječaci u cipelama. Kosa i nokti morali su biti uredni. Škola je bila stroga, surova. Aleksić je bio vrlo strog. Svi su govorili: 'On jeste surov, ali takav je Mika, ima svoje metode'. Postojala su jasna pravila - rekla je Radulović o Aleksićevim metodama.

image
Milena Radulović
Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia

Aleksić je rođen 5. veljače 1952. u Beogradu, a završio je Četrnaestu beogradsku gimnaziju i Fakultet dramskih umetnosti, odsjek filmska režija. Diplomirao je 1981., u klasi profesora Radomira Baje Šaranovića.

Od 1980. bio je umjetnički rukovoditelj Dramskog studija Televizije Beograd, odnosno Radio televizije Srbije (RTS). Na televiziji i radiju režirao je pet dokumentarnih filmova, 11 radio drama, 30 televizijskih emisija i preko 600 premijernih emisija za programe Radio Beograda. Režirao je igrani film "Stvar srca" (2005), TV seriju "Soba 405" (1986), TV filmove "Pegava i debeli" (1982) i "Pogrešna procena" (1987), dokumentarni film "Prva pozorišna predstava" i nekoliko kazališnih predstava.

Više puta je za svoj rad bio i nagrađivan, a uz Batu Miladinovića, osnivača Dramskog studija RTS, najpoznatiji je dramski pedagog u Srbiji.

Nakon iznesenih optužbi, Aleksić je iznio svoju obranu na Višem javnom tužilaštvu, donose srbijanski mediji. Negirao je sve optužbe da je napastvovao glumicu Milenu Radulović i ostale učenice u svojoj školi. Nakon toga, određen mu je pritvor od 30 dana.

REGIONALNI #METOO

Ispovijesti na Facebook stranici "Nisam tražila" jezive su, a radi se uglavnom o svjedočanstvima bivših ili sadašnjih studentica dramskih akademija na cijelom Balkanu, od Zagreba i Osijeka preko Sarajeva, Beograda i Podgorice. Neke se priče i ponavljaju, a među najgorima je ona o stanovitom profesoru na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, koji je na prijemnom zahtijevao od kandidatkinja da se skinu do gaćica, da bi ih onda pipao po cijelom tijelu, navodno "provjeravajući fizičku spremu".

Uključili su se i poznati. Redateljica Jasmila Žbanić na svom je Facebooku pozvala žrtve da prijavljuju nasilje, a ponudila im je i pomoć.

- Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja. Prije toga molim vas da se posavjetujete s pravnicima. Seksualno uznemiravanje/napastovanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. šef nad podređenom/im, profesor ili asistent nad studentom/icom). U takvom postupku budite svjesni činjenice da morate svjedočiti. Taj postupak je tajan. Ukoliko vam je potrebno mogu vam osigurati pravnu pomoć ako se odlučite na ovaj važan čin. Najbolje bi bilo da se organizirate u što većem broju. Ne obraćajte se medijima jer na taj način od predatora se pravi žrtva. Kolege i kolegice novinari molim za razumijevanje i strpljenje - ako postupci budu pokrenuti molim vas sačekajte presude - žene treba zaštiti i nitko nevin ne treba da strada. Razgovarala sam sa dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku. Već ovakvim načinom organiziranja uspjele ste pokrenuti važan proces - ne samo u našoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se događaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena. Hvala vam! - napisala je Žbanić.

Povodom skandala koji trese regiju, a čini se sve više i samu Hrvatsku, oglasili su se i s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

- Poštovane kolegice i kolege, snažno su me pogodila svjedočanstva objavljena na stranici 'Nisam tražila' i komentari naših studentica i studenata koji su uslijedili na Facebooku. Moja je odgovornost, kao i odgovornost svih nas na Akademiji da reagiramo konkretno i žurno. Molim vas, sve naše studente i alumne, da mi pomognete da što prije utvrdim činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja kojima ste bili ili jeste izloženi ili o njima imate saznanja. Razumijem da neće biti jednostavno prevladati strah i sram, ali bez vašeg sudjelovanja nećemo moći puno napraviti. otvorili smo više kanala putem kojih možete pružiti informacije o konkretnim slučajevima i učinit ćemo sve da zaštitimo vašu anonimnost. Jutros smo u dogovoru sa Studentskim zborom ADU osnovali radnu skupinu nastavnica, nastavnika i studenata koji će pokušati prikupiti podatke i utvrditi činjenice, pa se obratite bilo kome od nas - napisala je dekanica ADU-a izv. prof. art. Franka Perković Gamulin, navodeći brojeve telefona i e-mail adrese.

Oglasili su se i s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

- Potaknuti postovima na Facebook stranici "Nisam tražila", mi, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivamo i ohrabrujemo sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU.

Reagirajući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentice i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavit ćemo s poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada. Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije možete prijaviti u pravnu službu ASU - navodi se u priopćenju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu koje je objavljeno i na Facebook stranici "Nisam tražila".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:56